Izumitelj LSD-a pisao Jobsu: Na koje još načine ti je LSD pomogao u životu?

Izumitelj LSD-a pisao Jobsu: Na koje još načine ti je LSD pomogao u životu?

Foto: AFP

VIZIONAR Steve Jobs rodio se 24. veljače 1955. godine u Wisconsinu, a dijete je studenata Abdulfattah Jandalija i Joanne Simpson koji u to vrijeme nisu bili vjenčani te su ga dali na posvajanje. Tako je kao novorođenče dospio kod Clare i Paula Jobs, kalifornijske radničke obitelji, a njegovi biološki roditelji nekoliko mjeseci kasnije su se vjenčali te dobili kći Monu Simpson.

Učiteljica mu je morala davati mito da bi učio

Iako je bio inteligentan i inoviativan i u ranoj dobi, njegova učiteljica morala mu je davati mito kako bi ga natjerala da uči jer se Steve jako borio protiv formalnog oblika obrazovanja te je radije izvodio smicalice nego se prilagodio većini. Unatoč tome svemu, kada je već bio u srednjoj školi profesori su htjeli da preskoči jedan razred, ali njegovi roditelji su to odbili. Tada je već svoje slobodno vrijeme počeo provoditi u Hewlett-Packardu, a tamo je i upoznao Stevea Wozniaka, programera i hakera s kojim je kasnije pokrenuo poduzeće.

Nakon srednje škole upisao je koledž Reed u Portlandu, a nakon samo šest mjeseci je odustao od fakulteta te sljedećih 18 mjeseci proveo "upadajući" na kreativne kolegije.

Konzumiranje LSD-a


Nakon što je Jobs napustio studij, počeo je raditi za tvrtku Atari koja je proizvodila računalne igrice. Tim poslom se bavio kako bi zaradio novac za put u Indiju kamo je krenuo na duhovni put. Kada se vratio, glava mu je bila obrijana, nosio je tradicionalnu budističku odjeću, a "otkrio" je i LSD. Svoju vjeru nikad nije napustio, život je proveo u budističkim svjetonazorima, a bio je i vegetarijanac.

Steve je tijekom svog života izjavio jednu zanimljivu rečenicu: "Jedna od dvije ili tri najvažnije stvari u životu koje sam učinio bilo je uzimanje LSD-a". Stoga možda ni ne čudi da je Appleov slogan dugi niz godina "Mislite drugačije".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izumitelj LSD-a poslao pismo Jobsu

Zanimljivo je i kako je Steve Jobs tijekom svoje karijere dobio pismo od znanstvenika Alberta Hofmanna, izumitelja i prvog "kušača" LSD-a.

"Pozdrav od Alberta Hoffmana. Putem medija sam shvatio kako misliš da ti je LSD pomogao u kreativnom stvaranju i razvoju računala Apple, ali i u tvojoj osobnoj duhovnoj potrazi. Otvoren sam za to da saznam na koje ti je još načine LSD pomogao u životu. Ovo pišem sada, kratko nakon mog 101. rođendana, kako bi dao svoju podršku švicarskom psihijatru doktoru Peteru Gasseru u njegovoj studiji o upotrebi LSD-a u psihoterapiji kod pacijenata koji se bore s tjeskobom. Nadam se da ćeš pomoći da moje problemsko dijete postane čudo od djeteta", napisao mu je Hoffman.

Od crtanih filmova do iPada

Ipak, Steve se vratio svom kreativnom stvaranju umjesto da sudjeluje u istraživanjima vremešnih znanstvenika. Donio nam je inovacije poput Macbook Aira, iPoda, iPada i iPhonea, a nakon tvrtke NeXT kupio je Pixar koji nam je donio prekrasne crtane filmove od "Monsters Inc." do"Toy Story".

Dobio kćer sa 23 godine, priznao je sedam godina kasnije


Malo je poznato i da je Steve sa 23 godine dobio dijete s djevojkom Chrisann Brennan, ali je tvrdio da Lisa nije njegova sve do njene 7. godine, a kasnije se curica i doselila k njemu. Početkom 1990. godine upoznao je Laurene Powell na predavanju na Stanfordu gdje je studirala, a on držao predavanje. Vjenčali su se 18. ožujka 1991. godine te počeli zajednički život u Palo Altu u Kaliforniji te dobili troje djece.

Cijelu biografiju možete pročitati ovdje:

>>> Umro Steve Jobs: Put od neželjenog djeteta do najvećeg kreativca našeg vremena

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara