Izvanzemaljci u filmu: Mali zeleni ili sivi, gigantski kukci, roboti, reptili...

Izvanzemaljci u filmu: Mali zeleni ili sivi, gigantski kukci, roboti, reptili...
Foto: Press

NEMA toga što ljudska mašta u kombinaciji sa šminkom i računalnom grafikom ne može izmisliti kako bi zabavila (i prestrašila) mase. Jer otkako promišljamo o životu u svemiru, zamišljamo i kako bi ta daleka bića mogla izgledati. Uz to, obično su intelektualno (i tehnološki) nadmoćni i uglavnom žele istrijebiti čovječanstvo. A nema ničeg boljeg od otprilike sat i pol neizvjesne borbe koja kulminira epskom bitkom u kojoj ti zlotvori iz svemira izvuku deblji kraj.

Specijalni efekti, odnosno računalno stvoreni efekti, šminka i kostimografija razlozi su zbog kojih uživamo u filmovima i serijama u kojima se borimo za opstanak civilizacije. O dosezima i postignućima današnje tehnologije u njihovu stvaranju ne treba niti govoriti jer je jednostavno.... pa, svemirska. 

Zapravo, najpoznatiji izvanzemaljac se nikako ne uklapa u prototip osvajača. Na Zemlju dolazi kao izbjeglica s Kriptona i bori se za pravdu i spas čovječanstva- Superman. Ne doživljavamo ga izvanzemaljcem jer izgleda poput nas. Baš kao i još jedan izvorni strip – junak: Thor. 

Šminka, prostetika i kostimi u simbiozi sa specijalnim efektima i računalnom grafikom pokazali su nam čitav dijapazon svemirskih likova u galaksiji „far, far away“. Iako su većina humanoidi, moramo priznati da su zapravo šarolika družina: C-3PO, Chewbacca, Yoda, Jabba the Hutt, pa čak i Luke Skywalker i Han Solo... Kao i, uostalom, u blockbusteru Ljudi u crnom. 

Brojne izvanzemaljske rase upoznali smo i u serijalima Zvjezdane staze (prva epizoda je emitirana 1966.), gdje je glavnu ulogu odigrala šminka. Jedan od najpoznatijih izvanzemaljskih negativaca zasigurno je Alien, a njegov se lik u četiri filmska serijala i dvama pretečama razvijao usporedo s razvojem tehnologije. U prvome (1979.) ga je glumio nigerijski glumac u kostimu, da bismo kasnije svjedočili njegovoj grozoti kroz računalnu grafiku i čaroliju postprodukcije. Što kasniji – to strašniji. Kao i Predator u sva četiri filma. Odličan kostim i još bolja tehnologija. Kad smo već kod kostima, spomenimo i najsimpatičnijeg izvanzemaljca iz 1982. – E-T.-ja. Lutka se radila tri mjeseca, a u kostimu su se izmjenjivala tri glumca.

S krajem 1990-ih šminka prelazi u drugi plan. Sve bolja tehnologija i razvoj računalne grafike filmašima otvaraju nove horizonte, a svemirci postaju sve realističniji. I zlobniji. Poput pomahnitalih Marsovaca u filmu Mars napada iz 1996. u kojemu su mali zeleni plod kompjutorske animacije. Osvajači iz svemira ostali su do danas zahvalna tema: Dan nezavisnosti, Dolazak, Bitka za Los Angeles te, kao najrecentnija, serija Rat svjetova u kojoj se Gabriel Byrne s nekolicinom preživjelih bori za spas čovječanstva. A tko su ti negativci i kako su prikazani? Prva dva od ukupno osam nastavaka premijerno će biti prikazivana već 31. listopada u 21:00h na kanalu FOX. Pa eto prilike za upoznavanje nove generacije zlih izvanzemaljaca. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?