Japanci proslavili rođenje Astro Boya

MLADI i stari Japanci svečano su u ponedjeljak proslavili rođenje junaka stripa Astro Boyja, humanoidnog robota za kojega je autor Osamu Tezuka htio da ugleda svjetlo dana 7. travnja 2003. u laboratoriju u Tokiju.

Hiroko Nakayama, gradonačelnica okruga Shinjuku (u središtu Tokija) na službenoj je svečanosti proglasila Astro Boyja (u Japanu ga zovu Atom), kojega je predstavljao kostimirani glumac, "veleposlanikom budućnosti".

"Molimo te, rasti zajedno s našom djecom i vodi ih prema njihovim snovima", rekla je Hiroko Astro Boyju koji se prvo pojavio 1951. kao strip-junak. Dijete-robot se navodno rodilo u laboratoriju Takadanobaba u okrugu Shinjuku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon početaka u stripu, Astro Boy je bio junak prvog crtića "made in Japan" početkom šezdesetih. Dvadeset godina kasnije, osvojio je novi naraštaj televizijskih gledatelja zahvaljujući epizodama snimljenima u boji.

Crtani film se prikazivao u više od četrdeset zemalja, pošto se 1963. počeo prikazivati u SAD-u.

Na novoj seriji zajednički rade Tezuka Productions i Sony Pictures, a prikazivat će se u SAD-u, Europi i u ostatku Azije.

U prigodi obljetnice rođenja Astro Boyja, japanska tvrtka Taisei Coins izdala je zlatnike s likom Astro Boyja po cijeni 147.000 jena (1215 dolara) unca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara