Je li konačno pronađen lijek za jednu od najsmrtonosnijih bolesti?

Je li konačno pronađen lijek za jednu od najsmrtonosnijih bolesti?
Foto: Press

U KOLOVOZU ove godine stigla je fantastična vijest da bi ebola, jedna od najsmrtonosnijih bolesti današnjice, mogla uskoro postati izlječiva. Naime, znanstvenici su uspješno završili testiranje dvaju lijekova na oboljelima, pri čemu je stopa preživljavanja iznosila i do 90%. Vijesti su ohrabrujuće ne samo za Afriku gdje se nalazi najveći broj oboljelih, nego i za ostatak svijeta. Ebola je bila prisutna čak i u SAD-u kada je krajem osamdesetih otkrivena među majmunima, a ubrzo je prešla i na ljude. Na temelju toga događaja, National Geographic snimio je seriju "Vruća zona" koja se prikazuje nedjeljom u 21:55h. 

Što je ebola?

Ebola je iznimno opasna bolest uzrokovana virusom, a prvi puta pronađena je krajem sedamdesetih godina u nekadašnjem Zairu, a danas Demokratskoj Republici Kongo. Pretpostavlja se kako je njezin izvor u tropskim šumama uzduž rijeke Ebole, odakle je s neke životinje, najvjerojatnije šišmiša, prešla na čovjeka i dalje se nastavila širiti kontaktom i tjelesnim izlučevinama. 

Kongo je i danas je centar zaraze ebolom i mjestom gdje su brojne epidemije uzele tisuće života. O opasnosti svjedoči činjenica kako je samo u prošlog godini u regiji Kivu ebola ugasila skoro 2000 života. Međutim, visokoj smrtnosti došao je kraj. Svjetska zdravstvena organizacija i Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti zajedničkim su snagama uspješno proveli eksperimentalnu fazu liječenja ebole lijekovima REGN-EB3 i mAb-114. 


 
Put do lijeka

Zahvaljujući napretku medicine i dugotrajnim istraživanjima, ebola  je na pragu izlječenja. Naime, osoba koja jednom oboli od virusne bolesti, stvori antitijela i stekne imunitet. Stoga su znanstvenici iz krvi osobe koja je preživjela epidemiju ebole 1995. godine uspjeli izvući antitijelo od kojeg su potom načinili lijek mAb-114. Drugi lijek nastao je od antitijela iz krvi miševa na kojima su se provodila ispitivanja. Iako zvuči jednostavno rješenje, problem s virusom ebole je u tome što lako mutira i ima nekoliko podvrsta. U usporedbi s ostalim virusima, virus ebole prilično je velik i brzo mijenja oblik što bilo kojem antitijelu otežava blokiranje infekcije. Znanstvenici smatraju kako će biti potreban koktel različitih antitijela kako bi se moglo učinkovito boriti s bolesti. 

Iako je stopa preživljavanja oboljelih koji su primili eksperimentalne lijekove vrlo visoka, put do komercijalizacije lijeka i šire primjene još je dug. Visoki troškovi istraživanja i masovne proizvodnje, kao i činjenica kako je zaraza ebolom koncentrirana u najsiromašnijim dijelovima Afrike tome ne pomažu. Međutim, u cijelu priču oko pronalaska lijeka uključilo se Ministarstvo obrane SAD-a jer je ebola klasificirana kao potencijalno oružje biološkog terorizma. Svjetska zdravstvena organizacija, zabrinuta je pak zbog sve veće protočnosti ljudi i mogućnosti da se ebola prelije na ostatak svijeta. Okolnosti svakako upućuju na nastavak istraživanja virusa kojega su još u sedamdesetim godinama započeli dr. Carter i Rhodes, a mogu se vidjeti u duplim epizodama serije "Vruća zona" koja se prikazuje nedjeljom od 21:55h i 22:55h na National Geographic-u. Na kraju ostaje nada u pronalazak lijeka koji će u budućnosti spasiti tisuće ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?