Je li ovo najgora rasistička reklama svih vremena? Čitav svijet zgraža se nad kineskim videom

Je li ovo najgora rasistička reklama svih vremena? Čitav svijet zgraža se nad kineskim videom

Screenshot: YouTube

KINESKA reklama za prašak za rublje našla se na meti kritika sa svih strana svijeta i pod ozbiljnim optužbama za otvoreni rasizam.

U reklami naime mladi crnac s umrljanom majicom zavodi Kineskinju, a nakon što se nagne da je poljubi ona mu u usta ubacuje kapsulu s deterđentom i zatim ga na silu strpa u perilicu rublja. Dok se nesretnik muči i jauče, djevojka se smješka i nestrpljivo čeka, sve dok iz perilice ne izađe "čisti" Kinez.

"Bože, zar kineski stručnjaci za marketing nisu prošli baš nikakvu edukaciju o rasama?", "Ako ne razumijete zašto je ovo rasistička reklama, čestitam, to znači da ste rasisti", samo su neki od ljutitih komentara koje su preplavile društvene mreže.

Zanimljivo, autori ove reklame zapravo čak nisu bili ni osobito originalni, budući da su samo malo prilagodili talijansku reklamu u kojoj mršavi Talijan završi na pranju praškom za "obojeno rublje" - da bi se pretvorio u mišićavog crnca. Sve uz slogan "obojeno je bolje".

Kompanija Qiaobi koja stoji iza kineske reklame zasad nije odgovorila na kritike koje pristižu sa svih strana svijeta.

Kako piše CNN, Afrikanci čine prilično velik udio u stanovništvu Kine, osobito u južnoj Guangdong provinciji, no mnogi su se požalili na rasistički tretman od strane lokalnog stanovništva.

Sličan je problem i u drugim azijskim državama, pa je tako jedna tajlandska kompanija morala povući reklamu i ispričati se nakon što je ustvrdila da "ćete pobijediti čim ste bijelci".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara