Je li vozač koji se ovako ubacuje u lijevu traku idiot ili je zapravo u pravu?

Je li vozač koji se ovako ubacuje u lijevu traku idiot ili je zapravo u pravu?
Foto: Cars.com

VOZAČA automobila s ove fotografije u ovoj situaciji zasigurno bi mnogi od nas nazvali idiotom koji se na silu ubacuje u vašu traku i moli da ga netko "pusti". Na ovoj slici prikazana je situacija kada se vozači automobila iz trake koja se prekida radovima na cesti moraju prestrojiti u lijevu, a na društvenim mrežama došlo je do polemike o tome je li ovaj vozač kreten koji čeka zadnji čas ili je čovjek zapravo u pravu.

 

Za pomoć smo pitali prometnog stručnjaka Marka Ševrovića i nemalo se iznenadili. Vozači koji voze do samog kraja pa se ubacuju i nerviraju ekipu iz lijeve su u pravu, a objašnjenje je sasvim logično, kaže nam Ševrović.

Ovdje se radi o pravilnom ubacivanju, odnosno prestrojavanju s trake koja se prekida radovima u lijevu. Vozači koji se nalaze u traci trebaju doći do samog kraja trake i tek onda se ubaciti u lijevu, kako ne bi virtualno produžili dužinu zone radova i tako stvorili gužvu.

Ovdje se mora primijeniti načelo zupčanika, kaže stručnjak. To znači da vozila iz lijeve trake trebaju propustiti svaki po jedno vozilo, kako bi se promet odvijao nesmetano. Kako kaže Ševrović, u Njemačkoj postoji čak i prometni znak za načelo zupčanika te se vozači moraju ponašati u skladu s tim, odnosno oni koji se nalaze u lijevoj trebaju propustiti po jednog vozača iz trake koja nestaje, odnosno desne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara