Jesu li mogući blagdani bez stresa?

SANJATE li o sretnom Božiću bez stresa? Želite da vam blagdani ne budu kao dani iz pakla i da vam gužva u domu i brojni gosti ne idu na živce?

´Na Božić su međuljudski odnosi napetiji nego inače´, rekao je engleski psihijatar Graham Lucas za časopis ´New Scientist´.

´Stres se povećava jer su različite osobe prisiljene na suradnju i boravak u skučenom prostoru. Zato je recept za miran Božić znati se suzdržati i biti spreman na kompromise´, savjetuje Lucas.

Među stvarima koje izazivaju pojačanu nervozu su kupnja i izbor darova. Lucas savjetuje da se s prijateljima i rodbinom dogovorite koliko novca možete potrošiti, kako bi jedni drugima kupili darove približno iste vrijednosti.

Sljedeći je izazov domaćinu božićnog druženja kako izbjeći sukobe karaktera među brojnim gostima? Lucas ima dva rješenja: ili se potrudite da se gosti zbliže ili im prepustite da sami izberu s kim će se više, a s kime manje družiti.

Prisutnost djece dodatan je rizik, a kako bi što manje remetili mirnu atmosferu, Lucas predlaže da ih se ne odvaja od prirodna okruženja - igračaka i prijatelja.

Vjerojatno najveća prijetnja obiteljskom božićnom skladu je alkohol. Smanjiti rizik od opijanja možete tako da goste potičete da piju vodu, no morate se pobrinuti da je ima u dovoljnim količinama.

I na kraju, savršen domaćin nikako ne bi smio kvariti veselje. Radije među gostima širite dobre vibracije, umjesto da uvodite red poput policajca, piše ´New Scientist´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara