Jesu li u žutilu Hrvati postali neusporedivo bolji i od Amerikanaca?

Ne znam jesu li silni naslovi o Kevinu Spaceyu mogli promaći ikojem Hrvatu ili građaninu koji barata hrvatskim jezikom. Čovjek bi pomislio da je taj Kevin Spacey jedan zajebani igrač koji u stilu još zajebanijeg Johnny Rottena harači popularnim turističkim destinacijama, uživa droge, banči, rastura, otima fotoaparate, briše slike i kurči se svojim holivudskim statusom. Da ga po prvi puta upoznajete preko hrvatskih medija, dobili bi dojam da je riječ o kretenčini epskih razmjera. I zaista je malo tko mislio da je jedan Kevin Spacey, naoko blage naravi i sanjivog pogleda, u stanju rasturati kao pravi superstar.

Zanimljivo da je većina ljubitelja sedme umjetnosti o Spaceyu svih ovih godina nije znala puno pikanterija, a ne valja smetnuti s uma ni to da američki tabloidi nisu mačji kašalj kada je riječ o plasiranju žutih naslova i tračeva u uši i oči prosječnog "gutača pizdarija". Prije nekoliko godina nagađalo se je li Spacey gay ili straight, ali to je prošlo poprilično nezapaženo jer većina se tiskovina uglavnom koncentrirala na njegove glumačke uspjehe. Tek kada se majstor pojavio u Hrvatskoj, cijeli je svijet doznao kakvo je ustvari Spacey "govno od čovjeka". Prije nego odmahnete rukom i kažete "žibe dečko, dosta smo se naslušali o Spaceyu, daj ti nama par redova o Gotovčevima", valja se zapitati jedno važno pitanje koje je vjerojatno prošlo ispod radara.

Jesmo li u žutilu postali bolji od Amerikanaca?

Znam da govorim u ime velikog broja filmoljubaca kada kažem da prije njegovog dolaska u Hrvatsku o Spaceyu nismo znali mnogo. Čak štoviše, Spacey je nevještom oku izgledao kao mrtvo puhalo koje do punog izražaja dolazi tek kada ga režiseri stave u odlične role, a čak i u tim trenucima često zaigra "običnog čovjeka". Spacey je do sada bio nešto kao William H. Macy s malo više mainstream potencijala. No, Hrvatski su ga paparazziji pokazali u "pravom svjetlu" ili kako god nazivali ono svjetlo koje mediji pokušavaju nametnuti kao "pravo". Spacey je prokazan i u tome su uspjeli Hrvati. Da se na domaćoj obali zadržao još kojih mjesec dana doznali bi da u stanu održava orgije s fratrima, pandama i trudnicom obučenom u djevicu Mariju, da nosi Luger koji mu je poklonila mater što je u drugom svjetskom ratu Hitleru čeljad rađala i da ne voli Hrvate jer mu je otac Srbin iz Valjeva.

E Kevine, Kevine, nije ti ovo Amerika, mi igramo prljavo. Nije ni čudo da Snoop Dogg traži da mu obožavateljice potpisuju papire prije snošaja. Bije nas glas, čuo čovjek da smo zeznuti (možda od 50 Centa), a još kad vidi na kakve su spletke spremni naši ljudi (primjerice, očuh koji nagovara da se prijavi silovanje), još će i javni bilježnijk sjediti na rubu kreveta dok Di-Ou-Dabl-Đizl "opći" s nekom nadobudnom Hrvaticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se mi priči.

"Spacey pušio smotuljak koji podsjeća na džoint" (odlična formulacija) moglo se pročitati u nekim novinama. Poznati glumac puši travu? I pije? U jebote, kad čovjek pročita takvo što dođe mu da pusti suzu, udari o najbližu ženu i zapita se kuda ovaj svijet odlazi ako će nam zvijezde svjetskog kalibra travu pušiti i uživati u alkoholu. Jao, kleta sudbo i Đavle koji dobre zvijezde na razvrat navodiš.

Ponašamo se kao hrpa seljobera koji su odjednom doznali da su zvijezde razmaženi uživatelji svih živih poroka (čak i riječ "poroka" u ovom kontekstu zvuči kao bakin savjet). Uhvatiti glumca (kojeg znaju svi ljubitelji filma od Škabrnje do Tel Aviva) u uživanju marihuane nije vijest, to je "old news". Na kraju krajeva nije ugasio džoint u čelo novorođenčeta u Dubrovačkom rodilištu. Čovjek je zapalio, napio se i ponašao kao kreten, a zvijezde to običavaju činiti iz istog razloga zbog kojeg se Mamić i Bandić ponašaju kao iritantni i bahati kreteni – zato jer mogu.

Valja se strpiti da Snoop Dogg navrati u naše krajeve. Tabloidima će upasti rizla u med jer ako mislite da Kevin Spacey "puši travu"...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara