Joe Strummer najvjerojatnije umro od srčanog udara

JOE STRUMMER, pjevač i gitarist legendarnog sastava Clash i jedan od najutjecajnijih rock umjetnika 20. stoljeća, umro je najvjerojatnije od posljedica srčanog udara.

´Joe je u nedjelju umro mirno u svom domu, pretpostavlja se da se radi o infarktu´, rekao je Strummerov glasnogovornik.

Strummer je umro u 50. godini u Somersetu u zapadnoj Engleskoj, a pravi uzrok smrti pokazat će autopsija.

Rođen 1952. kao John Graham Mellor u Ankari kao sin britanskog diplomata, glazbenu karijeru započeo je svirajući obrade rock standarda u pub-rock grupi ´101ers´.

Nakon što je odgledao koncert Sex Pistolsa sredinom sedamdesetih zajedno s Mickom Jonesom osnovao je The Clash.

Bendu iz zapadnog Londona priključuju se basist Paul Simonon i bubnjar Topper Headon i zajedno pridonose da Clash postane jedan od najvažnijih izdanaka punk eksplozije.

Uvijek politički i društveno svjesni, Strummer i Jones u grupi su razmjenjivali skladateljske i pjevačke dužnosti.

Ono što Clash svrstava u rang najvećih britanskih rock sastava je i činjenica što su, za razliku od ostalih punk bendova, bili otvoreni i za tradicionalne glazbene utjecaje, kao što su reggae, funk, hard rock, folk, rhythm and blues, jazz.

Clash su već na svom prvom, istoimenom, albumu iz 1977. pokazali da vole reggae, ali mješavina raznorodnih bjelačkih i crnačkih glazbenih pravaca najvidljivija je na njihovom najboljem albumu ´London Calling´ iz 1979. Tu dvostruku ploču, njihovu treću po redu, i publika i kritičari još uvijek redovito izabiru kao jedan od najboljih rock albuma svih vremena.

Osim izvrsnih ´The Clash´ i ´London Calling´, grupa je izdala i tek nešto slabije ´Give´em Enough Rope´ (1978), ´Sandinista´ (1980) i ´Combat Rock´ (1982).

Nakon raspada Clasha, ubrzo nakon objave zadnjeg albuma, Strummer je nastavio stvarati glazbu u mnogim projektima koji su, primjerice, uključivali i suradnju s irskim Poguesima. Posljednji sastav u kojem je svirao bio je ´Joe Strummer and the Mescaleros´.

Strummer je također ostvario i manju filmsku karijeru glumeći u filmovima ´Mystery Train´ Jima Jarmuscha i ´Straight To Hell´ Alexa Coxa.

Odmah nakon objavljene vijesti, brojni glazbenici izrazili su zaprepaštenje i žaljenje zbog Strummerove smrti.

Bono iz U2 proglasio je ´Clash´ ´najvećim rock bendom´ koji je napisao ´knjigu pravila´ za U2´. ´Joeova smrt je veliki šok´, prenijela je internet stranica NME-a Bonove riječi.

Basist grupe Manic Street Preachers Nicky Wire priznao je da je velik poklonik grupe Clash, ističući da su oni jedan od razloga zbog kojih je osnovao vlastiti sastav. ´Šokirani smo i tužni zbog vijesti koju smo čuli, pogotovo u ovo doba godine´, rekao je.

Bob Geldof za Strummera je rekao da je bio izuzetno važan glazbenik. ´The Clash će zauvijek biti utjecajni. Ostat će kao jedan od besmrtnih rock bendova´, kazao je.

Bivši menadžer Clasha Pete Jenner naglasio je kako je to bio jedan od najboljih koncertnih bendova, možda najbolji od svih s kojima je ikada radio. ´Sa Strummerom i ostalima iz Clasha nikada nije bilo dosadno´, prisjetio se Jenner.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara