Johnny Cash posthumno, prvi puta nakon 37 godina, na prvom mjestu top liste

Johnny Cash posthumno, prvi puta nakon 37 godina, na prvom mjestu top liste

Album "American V: A Hundred Highways" prvi je broj 1 album "Čovjeka u crnom" nakon ploče "Johnny Cash at San Quentin" iz 1969. godine.

Novi album u izdanju diskografske kuće "American Recordings/Lost Highway" također je zasjeo na prvo mjesto top ljestvice country albuma, svrgnuvši s vrha album grupe Dixie Chicks "Taking the Long Way" koji je tamo proveo sedam tjedana.

Iako je dolazak na prvo mjesto Billboardove top 200 ljestvice albuma velko postignuće za legendarnog Casha, "American V" prodao se u 88.000 kopija u SAD-u, što je najmanji broj prodanih primjeraka od svih albuma koji su debitirali na broju jedan od kada se vodi taj podatak.

Album "A Hundred Highways" snimljen je u zadnjim mjesecima Cashova života koji se ugasio u rujnu 2003. godine. Na njemu je i posljednja pjesma koju je Cash napisao prije smrti: "Like the 309".

"Te pjesme su Johnnyjeva konačna poruka: one su istinska refleksija glazbe koja je bila središte njegova života. To je glazba koju je Johnny želio da čujemo", rekao je producent Rick Rubin za internetsko izdanje časopisa Billboard.

"Like the 309", pjesma koja se bavi vlakovima, jednim od omiljenih Johnnyjevih motiva, jedna je od dvije na albumu koje je napisao sam Cash. Druga, "I Came to Believe", je napisana i snimljena ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak albuma čine pjesme poput Bruce Springsteenove "Further On (Up the Road)", Gordon Lightfootove "If You Could Read My Mind", Hank Williamsove "On the Evening Train," Rod McKuenove "Loves Been Good To Me" i tradicionalne duhovne pjesme "Gods Gonna Cut You Down."

"Mislim da bi mi ovo mogao biti omiljeni album iz serije American albuma", rekao je Rubin. "Drukčiji je od ostalih, znatno je različitog karaktera. Čini mi se da je na razini najboljih albuma koje je Johnny ikada snimio."

Počevši 1994. s albumom "American Recordings", serija "ogoljenih", uglavnom akustičnih albuma s puno obrada drugih autora, dovela je Casha do nove publike i potaknula interes za glazbu i karijeru te country legende. Serija od četiri albuma prodala se u 2,6 millijuna kopija u SAD-u. "American IV: The Man Comes Around" najbolje je prihvaćen s više od 1,5 milijuna prodanih primjeraka.

Cash je počeo raditi na "American V" albumu samo dan nakon što je završio "American IV", kako bi, prema Rubinovu svjedočenju, lakše svladao razdoblje nakon smrti supruge June Carter-Cash u svibnju 2003. godine

"Johnny je govorio da je stvaranje glazbe i rad na albumu njegov glavni razlog za nastavak života. I mislim da je to zaista bila jedina stvar koja ga je tjerala da nastavi, jedina stvar kojoj se veselio", rekao je Rubin.

Pjesme su snimljene s grupom glazbenika koji su radili i na prethodnim "American" izdanjima: gitaristom Mikeom Cambellom i klavijaturistom Benmontom Tenchom iz "Heartbreakersa", gitaristom Smokey Hormelom (Beck, Tom Waits), Mattom Sweeneyem (Guided By Voices, Chavez) i Jonnyjem Polonskym.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara