Joker postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen na stripu

Joker postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen na stripu
Foto: Press

JOKER je postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen stripu, a dosad je globalno zaradio više od 950 milijuna dolara.

Govori o tome na koji je način Arthur Fleck, kojega glumi Joaquin Phoenix, postao Joker, Batmanov protivnik i jedan od najpoznatijih negativaca iz stripova. Filmski poznavatelji spominju i moguću nominaciju za Oscara iduće godine, piše BBC.

Film je dosad zaradio 15 puta više od svote novca uložene u njegovo snimanje, piše Forbes. Redatelj Todd Phillips režirao ga je s budžetom od 62,5 milijuna, što je samo djelić novca uloženog u brojne druge filmske adaptacije stripova. 

Avengers: Endgame (Osvetnici: Kraj igre), film koji je dosad globalno zabilježio najveću zaradu, utržio je oko 2,8 milijarda dolara, no s budžetom od 356 milijuna dolara.

"Mislim da film sam po sebi predstavlja intelektualni film utemeljen na stripu i ljudima je to jednostavno zanimljivo", rekla je filmska novinarka Helen O'Hara za Radio 1 Newsbeat. "Ljubitelji stripa ga gledaju jer je utemeljen na stripu, no plasira se dobro i među one koji ne vole takve adaptacije."

Uspjeh Jokera znači da je profitabilniji od filma Venom Tima Hardyja, koji je zaradio 854 milijuna dolara, s početnim budžetom od 90 milijuna, kao i filma Deadpoola Ryana Reynoldsa, koji je zaradio 783 milijuna dolara, a u njega je uloženo 58 milijuna.

Kotira bolje i od starijih filmova, poput Batmana, Ninja kornjača i Maske, najprofitabilnijih filmskih adaptacija stripova.

Ovakav je uspjeh Joker postigao premda nije prikazan u Kini, zemlji s najbrojnijom populacijom, i u konačnici će zarada možda biti i veća. 

Kineski filmski cenzori vrlo su strogi te zabranjuju prikazivanje filmova s previše scena seksa i nasilja. O'Hara vjeruje da bi uspjeh filma u Kini u konačnici zaradi mogao dodati još pola milijarde dolara. 

Ne treba zaboraviti ni to da je Joker dobio niz loših kritika zbog prikazivanja problema koji se odnose na mentalno zdravlje, kao i scena nasilja.

Unatoč tome film su na internetskoj stranici Rottentomatoes.com jako dobro ocijenili i kritičari i obožavatelji, a postoje naznake da bi u dogledno vrijeme mogao dobiti nastavak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara