Jon Bon Jovi će morati platiti 400 milijardi dolara zbog plagiranja?

Jon Bon Jovi će morati platiti 400 milijardi dolara zbog plagiranja?

ROCK zvijezda Jon Bon Jovi optužen je za plagiranje pjesme "I Love This Town", a tekstopisac Samuel Bartley Steele, koji tvrdi da te Bon Jovijeva pjesma samo loša kopija njegove, poznatog američkog pjevača tuži za 400 milijardi dolara. Naime, Steele je 2004. godine napisao "(Man I Really) Love This Team", pjesmu posvećenu bostonskom bejzbolskom timu Red Sox i to nakon što je taj tim u 86 godina postojanja prvi puta osvojio naslov svjetskog prvaka, a pjesma je korištena i u promotivne svrhe doigravanja prve bejzbolske Lige.

"Znam da sam mala riba, a Jovi je velika riba. No, on se namjerio na krivu piranu. Želim kredibilitet, priznanje da je to moja pjesma i javnu ispriku. Znam da sam u pravu", rekao je Steele, pjevač i gitarist benda The Chelsea City Council. Prema Steeleovim riječima, Jovi je spornu pjesmu čuo u Bostonu kada je ovaj nastupao u okviru podrške predsjedničkoj kampanji Johna Kerryja, a kasnije je pjesmu "(Man I Really) Love This Team" prekopirao i nazvao ju "I Love This Town". Da bi stvar bila još gora, Jovijeva "nova" pjesma emitirala se tijekom televizijskih prijenosa bejzbolskih doigravanja. Jovi je pjesmu prijavio kao proizvod svoje suradnje s gitaristom Richie Samborom i tekstopiscem Billy Falconom, a trojac je podijelio zasluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono na što Jovi nije računao jest činjenica da je Steele svoju pjesmu prijavio kao autorsko djelo 2006. godine, mnogo prije nego je on napisao svoju verziju pjesme. Steele, dakle, od Jovija ne traži samo "kredibilitet, priznanje da je to njegova pjesma i javnu ispriku", već i nevjerojatnih 400 milijardi dolara kojih bi Bon Jovi, u slučaju da izgubi sudsku parnicu koja se trenutačno vodi, Steeleu trebao isplatiti.

K.H.
Foto: Guliver/Getty Images

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara