Jugoslaven cijeli život može besplatno letjeti zbog imena koje su mu dali

Jugoslaven cijeli život može besplatno letjeti zbog imena koje su mu dali
Foto: Facebook

NITKO nije niti sanjao da će 13. veljače 1978. JAT-ov avion sletjeli s putnikom više te da će avionski put Beograd-Sidney zbog toga biti zapisan u povijesti.

Naime, toga dana se u avion ukrcala Makedonka Marija Todeva u osmom mjesecu trudnoće koja je krenula svome mužu u Australiju. Dva sata prije sletanja Marija je osjetila trudove zbog čega je avionsko osoblje moralo hitno reagirati. 

Iako se nitko od njih još nije našao u ovakvoj situaciji, pilot i stjuardesa su naposljetku uspješno uspjeli porodili 18-godišnju Mariju. Pupčanu vrpcu djeteta su prerezali škarama i dezinficirali viskijem.

Na svijet je došao mali i zdravi dječak, a majka ga je zbog kompanije JAT u kojoj su letjeli simbolično nazvala Jatko.

Na aerodromu je Mariju čekao suprug Stojan, koji tada nije imao pojma što se dogodilo. Kada su ga preko mikrofona pozvali da dođe u aerodromsku bolnicu pomislio je da se nešto dogodilo.

"Tada sam pomislio, nešto se sigurno dogodilo. Ili je žena umrla ili imam dijete", ispričao je Stojan Todev, prenosi Telegraf.

Srpska kompanija JAT više ne postoji, sada se zove Air Srbija. O Jatku su tada pisali svi strani i regionalni mediji.

41-godišnji Makedonac koji danas s obitelji živi u Australiji otkrio je da nikada nije letio JAT-ovim avionom od kad se rodio unatoč tomu što su mu poklonili doživotnu besplatnu kartu.

Nakon Jatka, Marija i Stojan Todev dobili su još jednog sina kojega su nazvali Jugoslav.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara