Penzioneri i likarije: "Lipo bi napisala KURVA! A vi bi znali šta to znači"

Penzioneri i likarije: "Lipo bi napisala KURVA! A vi bi znali šta to znači"

Ilustracija: Mihaela Kristić

KA ŠTA DICA minjaju sličice tako penzioneri minjaju likarije. Nema farmaceutskog fakulteta koji se može mirit sa stručnon naobrazbon prosječne penzionerke. Likari govore da triba raznovrsno ist i pit, pa Ivka, Perina i Karme paze da sve tablete budu jednako zastupljene na dnevnon meniju. Najveća je potražnja za tabletama koje se više ne proizvode ili su povučene sa tržišta; za Geonisticin se daju 4 Canestena, a za Belalumal Ivka nudi litar maslinova ulja i 3 kutije Nibela. Zamjenskin tabletama se ne viruje, a ako doktorica kaže da je Lekadol bolji od Acisala, dotična gubi svaki kredibilitet i otad se tablete za tlak doziraju prema vlastitoj intuiciji.

Kad  Perini rodica donese vitamine iz Njemačke, svi osin Perine znaju da ih je rodica kupila u DM-a. Kako Perina ne zalazi van Bermudskog trokuta (crkva-bolnica-kuća), nema otkud ni saznat. Ako kogod reče da toga ima i u nas, taj priko Perininoga praga više neće ugazit nogon. Isto je s kremon od breskve iz Avona. Ne prodaje se već cilu deceniju, a usprkos visokoj tržišnoj cijeni od 20kn, Karme ne žali para za nju. Donosili su joj Šanele, ali ona bosanskin markama ne viruje. Ivka zove sina u Ulm, bi li njegova Ulrike ikako mogla doć do kreme. Ulrike ne može, ali Anđe iz Posušja može.

Specijalnin kanalima krema stiže do Karme,  tek sedandesetak kuna skuplja negoli inače, ali Karme bi dala i dvista. Što ne upije lice, namažeš na kruv, toliko je ta krema zdrava. Sve tri se slažu da mlađarija dupera grozne likarije i još gore kreme. Ivka primjećuje da se tablete koje mlađarija pije zovu ka političke stranke.  LSD, HAŠ...

Karme smatra da je  sabor pun elesdijevaca i haš-evaca. Perina se slaže, a ima i mišljenje:

-To su skraćenice. HAŠ je sigurno kratica za Hrvatski andol - šumeći.
Može bit! - povlađuje Ivka

- Mlađarija sve skrati. Ne da in se puno otvarat usta jer šta će govorit kad mogu tipkat? Da umin pogodit tipke, ali bi divanila s vama?  Lipo bi napisala KURVA! A vi bi znale da to znači Kupila Ulrike Raznih Vitamina i Antibiotika.

Perina se opet slaže, a ima i odgovor:

-Ja bi otpisala TUKA! Ti bi znala da je to utisno za Tvoja Ulrike Ka Anđel!

Karme klima glavon:

-Znan Ulriku naza triest godina i mogla bi na to samo dodat DROLjA! PU! Svak znade da to znači -Draga, Radišna, Odgovorna, Ljubazna, Arkanđel! Pozdravi Ulriku!

Onda su se posvetile otvaranju njemačkih likarija, vitamina i minerala. Sve vade iz kutija, a uputstva za upotrebu i prazne kutije daju Karmi koja njima održava vatru u špaheru.

-Ja sve tablete mogu razumit, ali kakva je ono tableta za dan posli? -čudi se Perina

-Kad me safata čir, šta će mi  tableta za sutradan? Ako smista ne popijen kontrolok, pari mi da neću dočekat dan posli.

-Perina, ne brabonjaj! - prikine je Karme

- Na ti magnezij, odličan je za  grčeve u nogan! Dala san prošli put cilu kutiju Bepini. Ona kuva sebi i nevisti, tendi svoj i njiov vrtal, čuva unučad. Od navečer bi padala s nogu. Otkad uzima magnezij stigne pričuvat i ćerinu dicu, očisti in kuću, izvede i  pasa u šetnju.

- Boje joj je bilo prije magnezija, manje je patila. Imaš li išta za držat motiku?

- Iman  tigrovu mast, to ti je odlično za motiku.

- Koliko puta dnevno da namaže držalo?- znatiželjna je Ivka.

- Kad istegneš mišić namažeš ga ovon mašću. Ako se namažeš cila, uštedićeš na špaheru. Grije ka centralno - objašnjava Karme.

- Čula san za svinjsku mast, ali za tigrovu jok! - čudi se Ivka - Doduše, ko zna kakvih se beštija nakotilo po planini otkad ne čiste kozje puteve?

- A šta bi falilo Đeli Hadžiselimoviću snimit dokumentarac s naše rive? Beštija koliko oćeš, zato više doli i ne zalazin. Na svoje oči san vidila kad je ženska obučena u tigra  intrala na žensku obučenu u zebru. Najprije su se mirkale, a onda tigar da će priklat zebru nasrid rive!
Ivka i Karme se pogledaju.

- Perina, oš kutiju geonisticina? Turni štogod doli, šteta da umreš ka divica.

- Ako san i divica, nisan bolesna.

- Možda nisi doli, ali jesi u glavu. Ivka, imaš li joj dat štogod za glavu?

- Jedino kafetin.

- Daj  -prihvati Perina - već mi glava puca od vas. Popijte i vi štogod, jebeš likariju ako je ne podiliš s prijatejima.

Svaka uzme po jednu tabletu i kucnu se s dec vode: -Živile! Saliju na eks. -Do-bra!-  trzne  Ivka glavon, ka da je u grkljan sasula dec travarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Raskrči stol, doće mi dvi za Ce-te! - požuruje ih Karme, vadeći iz škafeta pozlaćene naočale na dugoj, pozlaćenoj kolajni. Kad ih meti na vr nosa, pari osoba puna samopouzdanja, a gledajući priko njih, vidi ono šta i rendgenu promakne. S obziron da u bolnici čekaju na CT  po godinu dana, hitniji slučajevi dođu u Karme.

-Uđi, Mande! Šta je?

-Aevo! Ne mogu se prignit u polju. Tila san prekjučer badnit dva kupusa i kako san se sagela tako san i ostala. Srića, iman  vezu u bolnici pa me na pregled naručilo iza lita.

-A-ha, dobro. Kažeš, ne moreš se prignit?

-Njanci do kolina! Karme itne 100 kuna na parket: - Ako ih digneš, tvoje su!

Mande se taman sagela do kolina, ali su je klizećin starton pokosile Perina i Ivka. Čula su se dva buma: u prvome se Mande izvrnila na leđa, a u drugome su sudarile Ivkina i Perinina glava. Ivka je vikala da joj se donese leda prije negoli zanesvista dok je Perina u jednoj ruci držala Ivkinu ruku, a u drugoj novčanicu. Mande  je slomila kuk i zapomagala.

- Bravo! Sa slomljenin kukon si odma na redu za ce-te! Perina, isprati Mandu vanka, zovni hitnu i pričekaj s njon. To je riješeno! Mande je jaukala odajući prema vratima, no, usprkos bolovima, trezveno priupita:

-Koliko san dužna?

-Maaajde, o čemu govoriš? Ovo je tebi ka tebi.

Ivka je metila pileći temeljac (zaleđeni) na glavu da se povrati do naredne mušterije.
Naredna mušterija je Luce. Ima  tikove otkad je u penziji, otprilike zadnja 3 miseca. Doktor misli da je problem neurološke prirode, a CT pregled joj je oko Božića.

-A šta činiš otkad si u penziji? - pita je Karme.

- Malo gledan teve, malo po kući s mužen...

Karme je gleda priko cvika: - Okreni mi leđa....a-ha... farbaš se sama?

-Da!

-Vidin, vidin! Do-bro! Okreni se!

Karme polako skine cvike što znači da je pregled završen.

- Nije ništa strašno! Izbjegavaj muža, sve informativne programe i kontakt emisije, pa dođi na kontrolu za dva tjedna.

- Koliko san dužna?

-Donit ćeš dvi kutije smeđe-crvenih amoksicilina, lipo mi iđu uz regal. Reci Jovanki da oću kutiju na ćirilici. U apoteki su mi ostali dužni 20 lipa, ali nisan vidila dok nisan došla kući. Imat će me šta čut, napraviću skandal međunarodnih razmjera!

-Zbog 20 lipa?

-Važna je volja, a ka u svakon skandalu međunarodnih razmjera, razlog niti je važan niti je vjerodostojan.

Zvoni telefon. Javja Perina da je vozač  odličan i da je Mande u okuki tresnila s kreveta i slomila i drugi kuk. Još nisu stigli do bolnice pa možda slomije još štogod. Doktorica se zabrinila oće li Mande u tin godinama priživit vaku lomljavu.

- Reci doktorici da ne sere, a Mandu mi daj na telefon! - naredi Karme.

- Mande! Dobro slušaj; tužićeš ih za slomjeni kuk, o ostalome ne zijaj, samo jauči.  Neš zaleć, doćemo ti mi u bolnicu s vitaminima i mineralima. Umrit ne moreš, znaš i sama koliko bi ti se nevista tome veselila...zat....Mandeeeee!

Perina javja da Mande stoji na obe noge. Doktorica je pala u afan od šoka, ali eto ih prid bolnicon, doktorici će pomoć na hitnoj.

Mande je danas  predmet  istraživanja o učinku placebo efekta.  A za kontraindikacije, nuspojave i tegobe, obratite se Ivki, Karmi i Perini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara