KACIGE IZ RATOVA ZVIJEZDA NA AUKCIJI FILMSKIH SUVENIRA

Za obožavatelje filmova ovo bi mogao biti skup Božić: na aukciji filmskih suvenira sljedeći tjedan, za najveću cijenu natjecat će se četiri kacige iz prvih ´Ratova zvijezda´ od prije 25 godina, jakna Jacka Nicholsona iz filma ´Isijavanje´ i Omega sat Piercea Brosnana iz filma ´Svijet nije dovoljan´.

U utrci će se, između 217 predmeta, naći i crni satenski sako koji je Marilyn Monroe nosila na fotografiranju 1956., rekviziti za prvi film ´Alien´ i replika automatske puške koju je Tom Hanks koristio na snimanju filma ´Spašavanje vojnika Ryana´.

´Predmeti iz ´Ratova zvijezda´ jako su rijetki. Ove su kacige iz prvog filma, a izradio ih je studio Shepperton Design iz Londona´, izjavila je stručnjakinja aukcijske kuće Christie´s Sarah Hodgson.

Radi se o jednoj bijeloj kacigi olujne vojske i jednoj kacigi borbenog pilota Carstva - obje procijenjene na oko 3000 funti - te jednoj kacigi vojske Carstva i prototipu kacige borbenog pilota pobunjenika - procijenjenih na oko 1000 funti svaka.

Oštru konkurenciju će osigurati tamno crvena pilotska jakna koju je Nicholson nosio u kultnom filmu 1980-ih - ´Isijavanju´, koja je procijenjena na oko 3000 funti.

´Nicholsonovi predmeti se vrlo rijetko nađu na tržištu, tako da smo vrlo sretni da imamo ovo´, rekla je Hodgson. ´A ´Isijavanje´ ima jako puno obožavatelja´.

Sat marke Omega od nehrđajućeg čelika koji je Brosnan nosio kao James Bond u filmu iz 1999., mogao bi dostići cijenu od 12.000 funti, dok se Hanksova replika strojnice procjenjuje na skromnijih 1200 funti.

Na aukciji će se naći i predmeti vječne Marilyn Monroe - crni sako, najlon čarape, fotografije, pisma, par salonki i marama od šifona -procijenjeni na 600 do 7000 funti.

´Problem sa svim ovim filmskim predmetima je dokazivanje podrijetla´, kaže Hodgson. ´Moramo odbiti 50 posto stvari zbog problema s podrijetlom´.

Fotografije, slike, scenariji, rekviziti, autogrami i odjeća iz filmova različitih razdoblja naći će se na aukciji 17. prosinca.

´Već smo imali puno zainteresiranih iz SAD-a i Europe. Prošle godine je aukcija prošla dobro i sigurna sam da će i ove godine biti uzbudljivo´, dodala je Hodgson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara