Kako je Grinč ukrao Valentinovo

Foto: Ilustracija

TORTURU smo izdržali svih ovih godina, preživjet ćemo i ovu.

Izlozi se crvene kao da će kroz gradove promarširati divizija "Crvene armije", a trgovački lanci pokušavaju nas uvjeriti da između kupnje i ljubavi postoji neka neobjašnjivo jaka i neraskidiva veza ili još gore - trude se podvaliti priču da vole baš nas. Ta zamisao posebno je gadljiva jer kada vas trgovac pokušava uvjeriti da vas voli pa vam nakon toga uzme novac, imamo pravo zapitati se ne zovemo li takvu vrstu ljubavi nekim drugim imenom. Ako nas volite, najmanje što možete učiniti jest otvoriti svih deset kasa kad je gužva, pobrinuti da u tuni nema crva i ne ostavljati pokvareno meso na policama jer romantična večer za dvoje prestaje biti tako romantična kada je zaljubljeni par prisiljen provesti tjedan dana na Zaraznom odjelu. U svakom slučaju, tih dana, ljubav se pakira, umata u sjajnu ambalažu i prodaje svima koji su Valentinovo odlučili pretvoriti u jedinstvenu priliku za iskazivanje ljubavi.

Kad je Harry sreo Sally i rekao joj "Valentinovo je za budale"

U isto vrijeme, iz svih mogućih pora društva, baš poput svizaca, glave će promoliti i posebna skupina likova čija je misija uvjeriti nas da je taj praznik vulgarna tvorevina podivljalog konzumerizma koji će i ove godine poharati džepove naivaca i natjerati ih da pokleknu pred mnogobrojnim trikovima perfidnih marketinških stručnjaka. Kao da smo svi redom apsolutni idioti koji bez ovih dubokoumnih opažanja nisu u stanju samostalno doći do zaključka da je Valentinovo, u svojoj srži, najobičnija budalaština.

Iritantni su poput bivših pušača, "ponovno rođenih" kršćana i ateista koji će iskoristiti svaku priliku da vas podsjete da Bog ne postoji. Razbacuju se samodopadnim klišejima koje pokušavaju predstaviti kao nešto originalno i iznova nas podsjećaju da su od pobornika ovog praznika gori jedino oni koji taj cirkus otvoreno i vatreno preziru. Ako niste u stanju smisliti ništa osim "ruže očekujem svaki dan, a ne samo za Valentinovo", pustite tu priču jer takva sranja već odavno zvuče kao nešto što možete pronaći u sladunjavim čestitkama ili beskorisni savjeti nezainteresiranih prijatelja koji ne mogu smisliti ništa suvislije od: "bit će bolje", "tako ti je to" ili besmrtnog klasika "vrijeme liječi rane". 

Pokušajte biti realni i shvatite da razuvjeravanje "instant romantičara" nema smisla. Frustrirane jadikovke promašene su jer na taj se način pretvarate u čangrizavog susjeda koji se hvata metle čim nanjuši da se u stanu iznad netko jebe. U redu, kupuju ruže, kupuju bombonijere, kupuju plišane igračke, kupuju kondome i onaj Durexov prsten koji vibrira, plaćaju skupe večere i romantične vikende na Jahorini, i da, sve je to umotvorina trgovaca koji su shvatili da ljubav nema smisla ako iza ne stave cijenu. Ali što očekujete od trgovaca, ljudi koji citiraju Marqueza ili onih koji bez gađenja uživaju u "My Heart Will Go On"? Valentinovo ih zabavlja kao Thompsonov koncert čobane, Kaćunkove kolumne ateiste i izjave Ave Karabatić bilo koga tko nije mentalno retardiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

P.S. Želim te podsjetiti da nemam pametnijeg posla

Pustite ih da uživaju u svom danu jer u tom ne postoji ništa toliko loše da bi zahtijevalo našu ljutnju, pružanje otpora ili provokaciju pretjerano slinavih romantičara koji su zbog vlastitog komfora ljubav sveli na 24 sata. Iako, nema ničeg lošeg u šali na račun onih koji na FB statusima citiraju Leteći odred, Crvenu jabuku ili, i neka nam Alah svima pomogne - Magazin.

Kupuju darove na "Dan zaljubljenih" zato jer im je netko rekao da je to romantično? Big fucking deal. Pogledaju i "Titanic" pa im podvale priču da je Celine Dion divna pjevačica koja iskreno osjeća svaki stih i svaku notu, a ne najgore zlo koje se dogodilo glazbi otkad je netko rekao: "Ova Vjekoslava Huljić stvarno zna napisati lijepu pjesmu, ajmo joj dat priliku". Što sad? Trošit ćemo vrijeme da ljude uvjerimo da zečevi nemaju apsolutno nikakve veze s Uskrsom? Govorit ćemo djeci da Djed Mraz fizički ne može proći kroz dimnjak i da postoji logička prepreka u slučajevima kada kuću grije trajnožareća peć? Da ljubav nije samo CD Michaela Boltona i večera uz svijeće već i pijani i našmrkani životinjski seks u WC-u nekog kluba?

Vječni sjaj propagandom zavedenog uma

Uvjerili su nas u koješta i nagrizli smo se kojekakvih muda misleći da je riječ o bubrezima. Prodali su nam nečije viđenje domoljublja, prodali su nam i priču da je voljeti pivo i voljeti nogomet jedno te isto, prodali su nam ljubav prema svemogućoj sili koja ljubav često vraća sijući smrt, male boginje i svećenike pervertite, prodali su nam čak i ljubav prema strankama i političarima. Drugim riječima, prodali su nam gomilu govana.

To što nam je netko prodao dan kada bi se mladi i stari trebali službeno voljeti, u većoj je slici zanemarivo poput bilo čega što izleti iz usta Andrije Hebranga.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara