Kako marihuana "pomaže" kod izbora fakulteta?

Kako marihuana "pomaže" kod izbora fakulteta?

OVI vrući ljetni dani ujedno su i vrijeme upisa na fakultete. Mi vam nećemo savjetovati što da upišete, ali ipak znajte da mladi skloni lakim drogama imaju većih problema s nekim fakultetima.

Budući inženjeri, matematičari, fizičari i ekonomisti, oprez!

Nedavno objavljena studija pokazala je da pušenje  marihuane negativno utječe na neke kognitivne sposobnosti, zbog čega se stoneri u pravilu slabije snalaze u prirodnim znanostima, matematici ali i nekim društvenim znanostima.

No, literarni tipovi ne moraju se bojati takvih socijalnih posljedica svog poroka, naime ista studija pokazala je da uživanje marihuane ne utječe na sposobnost čitanja.

Studija je koristila metodu komparacije standardiziranih testova matematike, pri čemu su uspoređivani rezultati testova iz matematike iz dva vremenska perioda (1990 i 1992).

Ispitivana grupa sastojala se od 6000 tinejdžera, koji su počeli pušiti marihuanu nakon 1990. godine, dok su bili u 10 razredu škole (naš ekvivalent drugom razredu srednje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosalie Pacula, američka ekonomistica iz javne političke skupine RAND, objavila je rezultate studije na konferenciji o globalnoj ekonomiji zdravlja, koja je održana u San Franciscu prošlog tjedna.

Istraživanje je pokazalo slijedeće: U dvije godine, koliko je trajalo vrijeme između dva testiranja znanja matematike, rezultati pušača marihuane pali su za oko 15%.

Takav pad u razumijevanju matematike, tvrdi Rosalie Pacula, dovodi do toga da će potencijalni student prirodoslovnog ili tehničkog smjera koji puši marihuanu kasnije imati za 2% manju plaću od nekog tko nije pušio marihuanu.

"Rezultati studije itekako imaju smisla, naime marihuana zaista utječe na neke tipove kognitivnog funkcioniranja, naročito na teško shvatljive sadržaje, poput matematike." - izjavila je Pacula u razgovoru za Reuters.

Budući da je pušenje marihuane vrlo raširen oblik ubijanja dosade (i pluća, da se razumijemo) u Hrvatskoj, naročito kod mlađe populacije, u duhu smanjenja direktne ili indirektne štete nastale pušenjem trave, pozivamo novopečene maturante da razmisle o izboru fakulteta, te pritom uzmu u obzir svoje rekreativne sklonosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara