Kako pravilno puniti mobitel? 7 stvari koje biste trebali znati o baterijama

Kako pravilno puniti mobitel? 7 stvari koje biste trebali znati o baterijama
Foto: Pixabay

IZDRŽLJIVOST baterije mobitela postaje jedna od glavnih briga. Mobitele koristimo sve više i duže, i mogućnost da baterija izdrži čitav dan postala je najvažnija karakteristika mobitela, odmah ispod veličine ekrana. Osim toga, cijeni se i sama dugovječnost baterije tijekom radnog vijeka uređaja. Pakiranje u kojem stiže mobitel sve češće sadrži i adapter za brzo punjenje baterije.

Rastuća potreba za izdržljivim baterijama jedan je od razloga zbog kojeg su brzi punjači sve više prisutni na tržištu, piše CNET. Ako prijeti opasnost da se baterija isprazni prije kraja dana, brzi punjači su lijek. Punjenje od svega 10 minuta može napraviti veliku razliku između prijelaza u štedljivi režim rada i potpunog gubitka energije prije nego što se vratite kući.

Ali sada kada je brzo punjenje tako lako dostupno, nameće se pitanje: postoji li šansa da brzo punjenje može vremenom oslabjeti kapacitet baterije?

Baterije mobitela neće se promijeniti u skorije vrijeme

Svi mobiteli koriste litij-jonske punjive baterije. Teško je stvoriti baterije koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije promijenila desetljećima. Iako se čini da one skladište sve više energije i traju duže, zapravo se radi o manjoj potrošnji - uređaji i softveri imaju mnoge režime koji racionalnije troše energiju, tako da je povećano i trajanje baterije na dnevnoj razini.

Na nesreću svih vlasnika mobitela, fokus kada je tehnologija baterija u pitanju uglavnom je usmjeren na automobile, satelite i sustave napajanja domova u područjima gdje industrijske baterije moraju trajati daleko iznad dvije ili tri godine koje očekujemo od naših mobitela.

Drugi segment koji radi protiv mobitela je veličina njihove baterije. U usporedbi s akumulatorom električnog automobila, izvor napajanja mobitela je minimalan. Na primjer, punjiva baterija Tesle 3 ima kapacitet baterije preko 4000 puta veći od iPhone 11 Pro Max mobitela. A to je važno. Što je veća baterija, to je više trikova koji produžavaju njen život.

Na primjer, kada punite bateriju, napon raste, stavljajući je pod "stres", posebno tijekom posljednjih 20% napunjenosti. Da bi izbjegli ovaj stres, proizvođači električnih automobila pune nove baterije samo do 80%. Zbog velikog kapaciteta baterije, električni automobil i dalje može prijeći veliku udaljenost, izbjegavajući pritom stres za svoje baterije. Samo ova metoda može udvostručiti ukupni životni vijek baterije automobila.

Veće baterije u mobitelu mogu vam omogućiti cjelodnevni rad na uređaju, ali obično samo ako su napunjene do 100%, što znači da se baterija svakog dana prilikom punjenja izlaže stresu koji joj smanjuje životni vijek.

Brzo punjenje neće oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to poboljšati i do osam puta. Na primjer, iPhone 11 Pro i Pro Max dolaze s brzim punjačem od 18 vati, Galaxy Note 10 i Note 10 Plus s punjačima od 25 vati. Samsung će vam prodati ekstra brzi punjač od 45 vati za 50 dolara.

Osim ako nema neke tehničke greške s elektronikom vaše baterije ili punjača, korištenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg mobitela.

Evo zašto. Baterije za brzo punjenje rade u dvije faze. U prvoj fazi napon se primjenjuje na praznu ili gotovo praznu bateriju. I to donosi taj brzi porast od 50 do 70% u prvih 10, 15 ili 30 minuta - baterije tijekom prve faze punjenja mogu brzo apsorbirati energiju bez većih negativnih efekata na njihovo dugoročno zdravlje.

Znate koliko vremena je potrebno da se popuni i posljednjih 20 ili 30% baterije, u odnosu na prvih 70 ili 80%... Taj posljednji dio je druga faza punjenja, u kojoj proizvođači mobitela moraju usporiti i pažljivo upravljati brzinom punjenja, jer bi proces punjenja zapravo mogao oštetiti bateriju. Oštećenja su rijetka ako je unutra sve ispravno. Sustav upravljanja baterijom pažljivo nadgleda dvije faze napunjenosti i smanjuje brzinu punjenja tijekom druge faze kako bi se osiguralo vrijeme bateriji da apsorbira energiju i izbjegne probleme, zbog čega može proći i čitavih 10 minuta da bi se dobilo posljednjih nekoliko posto.

Ne možete prepuniti bateriju mobitela

Postoji strah među korisnicima mobitela da bi ostavljanje na punjaču moglo dovesti do punjenja baterije preko njenog kapaciteta, nestabilnosti, smanjenja trajanja života baterije ili zagrijavanja uslijed kojeg će baterija eksplodirati.

Međutim, sustav upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi električni naboj kad baterija dostigne 100%, prije nego što se ona može prepuniti. Imajte na umu da baterija, ipak, ostaje pod stresom iako je 100% napunjena.

Ne dopustite da se baterija potpuno isprazni (0%)

Pražnjenje baterije do kraja može izazvati kemijske reakcije koje s vremenom skraćuju vijek baterije. Da bi se izbjeglo potpuno pražnjenje, sustav upravljanja baterijom uključuje sigurnosne funkcije koje isključuju mobitel kada dostigne razinu energije blizu kritične. Mislite da ste dostigli nulu, jer ste vidjeli to posljednje upozorenje o praznoj bateriji.

Ako se želite aktivnije uključiti u zdrav život svoje baterije, stavite mobitel na punjač kada se razina baterije smanji na oko 30%, što je znatno iznad kritično niske razine.

Visoke temperature mogu oštetiti bateriju

Toplina je pravi neprijatelj vaše baterije. Poznato je da visoke temperature s vremenom smanjuju vijek baterije.

Potrudite se mobitel micati od jakog sunca, držite ga podalje od pragova prozora i izvan kontrolne ploče vašeg automobila kako biste spriječili pregrijavanje koje čini da baterija vremenom postane manje efikasna. U ekstremnim slučajevima može doći do eksplozije pregrijane baterije.

Čak i temperature iznad 30 Celzijevih stupnjeva mogu umanjiti efikasnost baterije. Znači li to da mobitel trebate držati pored leda? Ne, ali kada god je moguće, držite ga podalje od izvora topline.

Tuđi punjači neće nanijeti štetu vašoj bateriji

Osim ako ne koristite falsificirane ili oštećene punjače i kablove, kablovi i punjači koji nisu došli uz vaš model mobitela neće naštetiti vašoj bateriji. Međutim, možda se neće toliko brzo puniti kao kad koristite punjač koji je došao uz vaš uređaj.

Neki mobiteli, poput onih iz Huaweija i OnePlusa, koriste sebi svojstven dizajn punjenja - s dijelom koji je odgovoran za brzo punjenje ugrađenim u punjač. Da biste u potpunosti iskoristili brzo punjenje uređaja, morate koristiti njegov kompatibilni punjač. S druge strane, drugi proizvođači mobitela kao što su Samsung ili Apple koriste fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti znatno širi spektar mobitela. Naravno, najsigurnije i najbolje je koristiti punjače koji su došli uz vaš uređaj.

Koje su najbolje metode za uštedu baterije?

Da biste izvukli više života iz baterije, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije kao što su smanjenje osvijetljenosti ekrana (brightness), isključivanje Wi-Fi mreže i Bluetootha kada ih ne koristite, ograničavanje pristupa pozadinskih aplikacija kroz postavke i vođenje računa o aplikacijama koje koriste GPS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara