Kako se običan zaron u Moluntu kod Dubrovnika pretvorio u fantastično otkriće

Kako se običan zaron u Moluntu kod Dubrovnika pretvorio u fantastično otkriće
Screenshot: HRT

OBIČAN zaron u Moluntu nedaleko od Dubrovnika postao je fantastično otkriće. Na dubini od 85 metara roniocu su pronašli izgubljenu njemačku podmornicu potopljenu u Prvom svjetskom ratu prije više od stotinu godina, javlja HRT.

No otkriće u malenom mjestu na jugu Hrvatske nije se dogodilo slučajno. "Naš domaćin Vlaho Ljubenko 2006. odveo je našeg kolegu Damira Mlinarića koji je prvi zaronio na ovu olupinu. Nakon toga 2007. Damir i ja smo zajedno zaronili i napravili smo prve snimke olupine. Pregledavanjem snimki i proučavanjem povijesnih podataka došli smo do zaključka da je to minolovac D2", ispričao je Dražen Gorički, voditelj ronilačkog tima Dragorsub.

Gotovo 13 godina kasnije njegov ronilački tim specijaliziran za duboke urone vratio se na lokaciju s posebnom opremom i namjerom da točno odrede što leži u dubini. "Dubine na kojima ronimo su preko 60 metara do 130 metara. Oprema je posebna i ona je konfigurirana tako da održava osnovne životne funkcije i najsličnija je opremi koju koriste astronauti u svemiru", objašnjava tehnički ronilac Uroš Jelić za nacionalnu televiziju.

"Kada sam zaronio iznenadio sam se što je drvena paluba na vrhu olupine. Meni je prvi dojam bio da je to onda brod jer vidi se da je propala paluba, vide se grede i onda sam naučio da su podmornice iz Prvog svjetskog rata imale drvene palube da kada su na površini da posada može hodati", kazao je tehnički ronilac Ivan Miloš.

Natpis na brončanom poklopcu topa te njegova pozicija otklonili su sve dvojbe oko toga što se nalazi u dubini. "Znamo da je UC 24 po tome. Daljina odgovara od otvora i top je 88 mm označen sa 8.8 cm i piše U-bot", kaže Tomislav Vugrin te dodaje kako je bila duga 55 metara, a nakon isplovljavanja iz Boke pogodivši je torpedom u desni bok potopila ju je francuska podmornica Circe.Ovo je jedina podmornica u Jadranu. Odlično je što leži na dubini od 85 metara i bit će dostupna većini tehničkih ronilaca. Nadamo se da ćemo još puno puta zaroniti na njoj", zaključuje Gorički. 

"Svakako je riječ o vrijednom pronalasku, naime riječ je o podmornici iz Prvog svjetskog rata gdje znamo da su bile rjeđe u vojnoj upotrebi i pronalazak skoro cjelovite vrlo dobro sačuvane podmornice za nas arheologe zaista je jedinstveno rijetko i vrijedno", poručio je Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara