Kako znati da je vaš brak gotov? Postoji nekoliko jasnih znakova

Kako znati da je vaš brak gotov? Postoji nekoliko jasnih znakova
Foto: Instagram

KAKO znati da je vaš brak došao kraju? 

The Sun piše da je jedno istraživanje pokazalo da se jedna od osam osoba suočila s problemima u braku tijekom karantene, a Co-op Legal Services izvještava da je u Velikoj Britaniji došlo do porasta od 42 posto u zahtjevima za razvod.

Za mnoge je vrijeme provedeno u karanteni dodatno naglasilo probleme koje su već imali s partnerima, no stručnjaci kažu da je teško razaznati što je od tih problema nepremostivo, a na čemu se može raditi. 

Peter Saddington iz Relatea, kompanije koja je provela spomenuto istraživanje, kaže da problemi i svađe u karanteni mogu mnogo brže i jače eskalirati nego u "normalnim" uvjetima. "Važno je da se maknete iz te situacije, da prošetate, smirite glavu i vidite hoćete li imati problem s tim i nakon toga", preporučuje on. "Važno je da možete razgovarati o problemima", naglašava.

Naglašava i važnost organiziranih druženja, takozvanih "dejtova". "Bitno je da nijedna strana nema strah hoće li se drugoj strani dati ići na 'dejt'. Oboje nakon toga možete predvidjeti što će se dogoditi - vjerojatno će doći do seksa. Ako vam to sve predstavlja problem, možda je vrijeme da potražite pomoć terapeuta", kaže on.

Saddington kaže da je u svemu najvažnija dobra komunikacija. "Razgovarajte jedno s drugim i saznajte što muči vašeg partnera. Nemojte stvarati svoje pretpostavke, slušajte što vam druga osoba govori", savjetuje.

"Točke pucanja su definitivno bilo koja vrsta psihičkog ili fizičkog zlostavljanja. To je definitivno ne", kaže Annette Forster, savjetnica za parove. 

Ona naglašava da postoje četiri vrste ponašanja koje označavaju da bi taj brak mogao biti u velikim problemima.

"Prvo je kritiziranje, ako vi stalno kritizirate vašeg partnera ili on vas. Zatim ako vas partner ne poštuje ili vrijeđa. Treće je ako partner za sve loše krivi vas, odnosno ako vas uvjerava da ste vi ta osoba u kojoj je problem, iako je zapravo problem u njemu. Četvrti znak da bi mogao biti kraj je ako se vaš partner zatvara i ne želi uopće raspravljati s vama o problemima koje imate. Ako stalno napuštaju svađu bijesni, bez prilike da dogovorite kompromis", objašnjava ona.

"Ako počnete govoriti jedno drugome ružne stvari ili se upuštati u nezdravo ponašanje poput opijanja i sličnog, to su loši znakovi. Naravno, to ne mora značiti da je gotovo ako ste oboje spremni raditi na tome. Ali ako jedna osoba odluči da to više ne može podnijeti, onda je kraj", zaključuje Saddington.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara