"Kao djeca ličili smo na svašta - neki na hodajuće podrume, a neki na ljekarne"

"OVISNI O NAMA" naziv je humanitarne akcije koju je potaknula neprofitna, nevladina Udruga Pet+ a kojom se nastoji prikupiti tri milijuna kuna za dovršetak izgradnje terapijske zajednice za rehabilitaciju i liječenje ovisnika o opojnim drogama u selu Orle kod Velike Gorice. Tom prilikom je u Maloj dvorani Doma Sportova organiziran humanitarni koncert Marijana Brkića Brke s kojim su zapjevali brojni gosti poput Nine Badrić, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Akija Rahimovskog, Huseina Hasanefendića Husa, Jasenka Houre, Mladena Bodalca, Davorina Bogovića i drugih.

"Strah me koliko su danas mladi skloni drogama. Bio bih sretan kad ovakvih manifestacija, zapravo, ne bi bilo. Mi koji smo s ove strane ne smijemo odgurivati narkomane od sebe, već im pomagati. Smatram da glavni problem kreće od doma, odnosno stavova roditelja i njihova odgoja. Vremena su takva, ljudi žure za novcima i treba nekako držati obitelj, a tu su se neki roditelji, nažalost, izgubili", rekao je Aki Rahimovski koji je već nebrojeno puta sudjelovao u akcijama sličnog povoda.

Na gala večeri u Kristalnoj dvorani hotela Westin mogle su se kupiti "pokroviteljske ciglice"

Paralelno s koncertom Marijana Brkića Brke, koji je tom prilikom proslavio trideset godina glazbene karijere, održala se humanitarna gala večer u Kristalnoj dvorani hotela Westin za koju su organizatori pripremili mogućnost zakupa stolova po cijeni od 12.000,00 kn/stol. Tijekom večere mogle su se kupiti "pokroviteljske ciglice“ koje je za ovu prigodu izradila akademska kiparica Antonija Balić. Tako je dijamantna ciglica pripala onome tko je donirao iznad 250 tisuća kuna, zlatna ciglica onome tko je donirao od 150 do 250 tisuća kuna, srebrna ciglica za one koji su donirali od pedeset do 150 tisuća kuna, te crvena ciglica koja je koštala od deset do pedeset tisuća kuna.

"Dosadno je svima i ne znaju što bi sa sobom, mislim o čemu pričamo, ovo je smijeh od zemlje, što očekivati od mladeži? Daju daleko više nego se misli, sjajni su. Znaju se opći pojmovi - zašto bi nešto što je high (marihuana) vodilo u nešto što je down (heroin). I svojim sam klincima objasnio nebuloze sa zakonima, nemam komentara na neke zakone koji su ludilo. A jesam li zapalio koji put joint? Vele da jesam! Dok smo bili djeca ličili smo na svašta - neki na hodajuće podrume, neki na hodajuće grmove, a neki na hodajuće ljekarne", prisjetio se djetinjstva Davorin Bogović koji tezu da dim jointa vodi u narkomansku propast ne smatra važećom.

Nedostaje još milijun i 400 tisuća kuna

U akciju se  mogu uključiti svi građani i tvrtke pozivom na telefon 060 9001, čime će donirati po 6,10 kuna s PDV-om, a telefon je za pozive otvoren do 1.lipnja ove godine. Kako je večeras prikupljeno milijun kuna, što nije dovoljno jer nedostaje još milijun i 400 tisuća kuna (unaprijed je prikupljen već neki novac), mole se građani da se odazovu u što većem broju.

Za više informacija o mogućnostima uključivanja u humanitarnu akciju «Ovisni o nama» nazovite Udrugu na broj telefona 01/ 48 40 619, a vaše donacije možete uplatiti na posebni račun Terapijske zajednice 2360000-1500132300.

Tekst: Lana Vukičević
Foto: Lana Vukičević
Video: Danijel Tipura

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara