Karlovčani doslovno prodaju maglu, možete je kupiti u teglicama za 20 kuna

Karlovčani doslovno prodaju maglu, možete je kupiti u teglicama za 20 kuna
Foto: Pixsell/Kristina Stedul-Fabac/Demjan Rožman

U KARLOVCU doslovno prodaju maglu.

Riječ je o najpopularnijem suveniru grada Karlovca, koji se, kako kaže njegova autorica Morana Rožman, kupuje s osmijehom i takav treba ostati, neopterećen ičim negativnim.

Vlasnica udruge Paviljon Katzler 1987, gdje se magla, 100 % prirodna, pakirana u teglicama od 450 grama može kupiti po 20 kuna za komadu, kaže kako je iznenađena popularnošću tog originalnog suvenira, o kojem se ovih dana piše i u susjednim zemljama.

"To je samo dokaz kvalitete Karlovačke magle kao originalnog suvenira Karlovca. Znam da ideja možda nije toliko originalna jer London svoju maglu prodaje već godinama, ali suvenir Karlovačka magla izronio je iz magle pomalo neplanirano, odnosno, nije planirano da napravi takav bum", kaže Morana za Index. 

Morana, koja vodi paviljon-info punkt gdje turistima predstavlja karlovačku kulturu i povijest te prodaje razne autentične suvenire, na ideju je došla jer je imala želju da na neki način brendira karlovačku maglu, koje zbog četiri rijeke imaju u izobilju. Nakon razgovora s dizajnerom udruge Nevenom Cetinjaninom, izrodila se ideja za prodaju magle.

U teglicama ovog simboličnog suvenira nalazi se jesenska magla - jer je ona najkompaktnija. Iako se radi o najprodavanijem suveniru, zaliha će, kaže Morana, biti dovoljno, a uskoro će i proljetna berba.

"Ovih dana Karlovac je okupan suncem, pa ćemo morati pripaziti na održivi razvoj nakon prve uspješne berbe. I da, bit će magle dovoljno, sprema se proljetna kolekcija. Nikad do sada u povijesti nije bilo da magle u proljeće ne bude, pa se nadamo da će barem nekoliko vrsta magle koje inače žive u Karlovcu oživjeti i zauzeti svoje položaje oko naših četiriju rijeka."

 

U slučaju da se ikad nađete u Karlovcu, i vi možete do svoje magle u teglici. "Malu zelenu kućicu našeg Paviljona pronaći ćete lako, na samom ulazu u povijesnu karlovačku jezgru Zvijezdu, osim u slučaju da je magla, tada pripazite da se ne izgubite", zaključuje Morana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara