Karma: Zvuk mlažnjaka iz zvučnika

Karma: Zvuk mlažnjaka iz zvučnika

JEDAN od većih problema kod vozila pokretanih električnom energijom svakako je zvuk. Pogotovo kad se radi o sportskim limuzinama sportskih performansi, kao što je nedavno predstavljena Karma. No, postoji rješenje, a to je ugradnja zvučnika.

Koliko god takav postupak djelovao besmisleno, pa čak i priglupo, ugradnja zvučnika s ciljem generiranja buke klasičnog motora ima čak i jedno opravdanje, i to sa stanovišta sigurnosti. Primjerice, upravo je to učinila britanska tvrtka Intelligent Energy na ENV-u (link), prvom u svijetu motociklu pogonjenom gorivim ćelijama.

Naime, nečujni ENV se pokazao kao opasnost na cesti, i to za ostale sudionike u prometu, posebno slabovidne osobe, koji nisu mogli na vrijeme detektirati hibridni motocikl. Stoga se ugradnja zvučnika za reprodukciju zvuka benzinskog motora učinila puno elegantnijim rješenjem od potrebe da vozač stalno koristi sirenu.

Henrik Fisker se poveo istom idejom. No, Karma ide korak dalje i nudi zvuk iz snova. Kako navodi njen stvoritelj, automobil će u električnom modu vožnje pratiti zvučna kulisa bolida Formule 1 začinjena zvukom mlažnjaka. Zvučnici će biti postavljeni u kabini, ali i izvana, svuda uokolo vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Fiskerov recept zaživi, vrlo brzo mogli bi biti svjedoci novog trenda. Neki novi tuneri bi tako umjesto poboljšanja performansi vozila mogli jednostavno ponuditi hi-fi sustav s predefiniranim zvučnim melodijama.

Primjerice, ponosni vlasnik mogao bi ujutro na posao ići praćen reskim "osmakom" američkih korijena, a vikendom juriti cestom uz zvuk Ferrarijevog tehničkog dragulja. Zato biciklisti mogu ostati bezbrižni i poslužiti se starim i nadasve jeftinim rješenjem, komadom "jogurt-čaše" zakvačene na vilici. 

>> Opširnije: Fisker Karma
 
Šalu na stranu, recimo kako je hibridna Fisker Karma realnost, koju će Ameri plaćati oko 80.000 USD, a Europljani bar 30% više.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara