Katolički vodič: Seks u braku ne mora biti dosadan i bez atraktivnih poza

Katolički vodič: Seks u braku ne mora biti dosadan i bez atraktivnih poza
Foto: 123RF

KNJIGA "Seks kakav niste poznavali" poljskog katoličkog svećenika, franjevca kapucina Ksaweryja Knotza podignula je prašinu u Hrvatskoj nakon što je postala međunarodni bestseler prije nekoliko godina.

Knotz je doktor pastoralne teologije i profesor na Višemu bogoslovnom sjemeništu koji niz godina vrlo aktivno djeluje kao duhovnik mnogih bračnih parova i pastoralni povjerenik za supružnike i obitelj, a njegova je knjiga izvorno objavljena s crkvenim odobrenjem.

Knjiga prenosi katolički pogled na spolni život u braku, a za cilj ima odgovoriti na konkretna pitanja koja se svakodnevno nameću supružnicima. 

"Hrvatsko izdanje objavljuje se u trenutku kada su stasale generacije mladih koji su upoznali teologiju tijela Ivana Pavla II. i koji sada formiraju vlastite obitelji te se ulaskom u bračni život pred njima otvaraju mnoga konkretna pitanja o tome kako živjeti katolički svjetonazor u svim područjima života pa tako i u spolnosti", naglašavaju iz Verbuma, izdavača knjige za koju je predgovor napisao don Damir Stojić.

Bog je zainteresiran za sretan spolni život supružnika

Sabravši u knjizi svoje dugogodišnje iskustvo duhovnoga pratitelja mnogih parova koji traže njegov savjet, otac Knotz služi se konkretnim životnim primjerima i uz veliku dozu humora pokazuje da seksualni život u katoličkomu braku ne mora biti dosadan, lišen radosti, fantazije, erotike i supružnicima atraktivnih poza, razbijajući tako predrasudu da Katolička crkva sa svojim pravilima ima nazadan, bezličan pogled na spolnost, tj. da svojim pravilima i strogim načelima oduzima spolnom životu u braku seksualnost i romantičnost.

Knotz ističe da nas Bog ne špijunira u spavaćoj sobi, već da je zainteresiran za sretan spolni život supružnika i da im istovremeno daruje svoje darove. Cilj seksualnoga odnosa, međutim, ne može biti samo užitak već i izgradnja veze, iskustvo jedinstva u intimnu susretu osoba koje se vole! Kako to postići, detaljno progovara upravo ova knjiga uz koju bračni parovi mogu nadići probleme, osnažiti bliskost i poboljšati kvalitetu bračnoga života.

Stojić je tvrdio da silovane žene ne mogu zatrudnjeti

Stojić je poznat po nizu kontroverznih izjava. Zaslužan je za gostovanje ultrakonzervativne američke spisateljice Judith Reisman koju dio liberalnog američkog tiska naziva "kraljicom mržnje" prema LGBT zajednicama. Aktivno je sudjelovao u organiziranju i zagovaranju referenduma o ustavnoj definiciji braka, a u travnju 2014. godine je za hrvatsku javnost manje-više doslovno ponovio izjavu američkog republikanskog zastupnika Todda Akina rekavši da "silovane žene ne mogu zatrudnjeti."

"Ne biste mi vjerovali kad bih vam rekao u kolikom mi broju muškarci znaju doći u ispovjedaonicu i kazati da imaju problem s pornografijom. To je toliko uzelo maha da kad govorim javno o ovom problemu počnem redovito dobivati prijetnje smrću. Iza svakog abortusa glavni je krivac muškarac koji je zakazao. Dragi muškarci, budite muškarci, stanite iza svojih djela. Pobačaj je glavno prokletstvo hrvatskog naroda. Ne zanima me što naše udruge o tome govore i što zakon tvrdi, on je pokvaren, kriv, loš, treba ga promijeniti", rekao je nedavno na duhovnoj obnovi u Mravincima kod Solina.

"I Gospa Lurdska je rekla da će neke žene odgovarati pred Bogom zbog zavođenja muškaraca. Sutra će opet po medijima pisati da je to don Damir rekao, ali nije. Gospa Lurdska je to rekla. Djevojke, budite čedne jer svaki dečko želi takvu curu", rekao je prije pola godine.

Svojedobno je na pitanje o seksualnim igračkama u krevetu odgovorio da se treba zapitati u kojem smjeru vode seksualne igračke te postoji li "i drugi, prikladniji način da supruga dođe do vrhunca".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara