KĆI ORSONA WELLESA PODIGLA TUŽBU ZBOG FILMSKIH PRAVA

Kći slavnog glumca i redatelja Orsona Wellesa podigla je sudsku tužbu zbog autorskih prava na filmski klasik njezina oca ´Građanina Kanea´.

Beatrice Welles traži da sud potvrdi dogovor za koji tvrdi da ga je njezin otac potpisao, čime su mu prepuštena prava nad filmom iz 1941. godine, javlja BBC.

Ona tvrdi da je njezin otac 1939. godine potpisao ugovor kojim se obvezuje napisati, producirati i odigrati glavnu ulogu u ´Građaninu Kaneu´ te svojem sljedećem filmu - ´Veličanstvenim Ambersonovima´.

No, prema navodima sudske tužbe, kasniji je dogovor, u koji je Welles sa studijem RKO ušao 1944. godine, poništio raniji ugovor i prenio filmska prava na Wellesa. Njegova kći sada traži da sud odluči koji je ugovor pravovaljan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ukoliko je valjan ugovor iz 1944. godine, tada je ona vlasnica prava na oba filma kao nasljednica svojeg oca. No, ukoliko vrijedi prethodni ugovor, tada obitelji Welles pripada samo 20 posto profita od oba filma, koji studio nije u potpunosti isplatio.

´Građanin Kane´ osupnuo je publiku kad se prvi put pojavio u kinima. Film je odmah proglašen remek-djelom, ponajviše zahvaljujući nizu dotad nepoznatih tehničkih trikova koje je koristio, uključujući preklapanje dijaloga, starenje članova glumačke postave te dokumentarističkih dijelova koji to nisu bili.

Welles je sa samo 25 godina odigrao glavnu ulogu u filmu, uz to što ga je napisao i producirao. Za to je zahtijevao potpunu kreativnu kontrolu, čime je trajno prestrašio i otjerao šefove velikih studija te bio proganjan tijekom čitave svoje karijere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara