Kenova?, festival umjetnika iz Dubrovnika i Kotora počinje ove godine u Crnoj Gori

Kenova?, festival umjetnika iz Dubrovnika i Kotora počinje ove godine u Crnoj Gori

Foto: Jelena Trpković

U KOTORU će 8. listopada biti otvoren prvi Kenova? festival. Njome se  želi kotorskoj publici predstaviti presjek suvremene dubrovačke umjetničke scene, ali i kroz zbližavanje umjetnika ova dva grada podsjetiti na 20 godina od početka napada na Dubrovnik koji su združenim snagama izveli JNA i crnogorski dobrovoljci.

Izložbu čine radovi etabliranih i novih umjetničkih imena suvremene dubrovačke scene kao što su Slaven Tolj, Marko Ercegović, Maja Marković, Stjepan Grbić, Mario Cvjetković, Ana Opalić, Tina Gverović, Grupa ABS, Pasko Burđelez i drugi.

Nakon otvaranja, biti će održana i večer posvećena velikom dubrovačkom pjesniku Milanu Milišiću koji je nastradao 5. listopada 1991. godine tokom granatiranja grada. Izbor iz njegove poezije, koji je napravio Milišićev prijatelj, pisac Predrag Čudić, čitati će mladi kotorski glumci iz glumačke škole Petra Pejakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na slici: Milan Milišić

"Na ovaj način želimo podsjetiti na velike ljude oba grada koji su svoj život posvetili borbi protiv jednoumlja, nacionalizma, rata i mržnje, kao što su bili Milan Milišić, Branko Sbutega i
drugi", izjavili su iz organizacije.

"Ideja festivala je da se ljudi, pogotovo mlađe generacije koji su geografski blizu, u dva grada koji dijele zajedničku prošlost i budućnost u europskim okvirima, upoznaju, pronađu zajednički jezik i nastave neposredno družiti mimo institucionalnih okvira. Riječ je o ljudima koji ne pristaju na ideju da se autentični nacionalni identiteti dokazuju samo isticanjem razlika među susjednim kulturama i zagovaraju normalnu aktivnu komunikaciju među akterima u kulturi, uvjereni da time obogaćuju vlastiti kulturni identitet te pomažu stvaranju uvjeta da ovaj prostor postane regija plodonosnog prožimanja, suradnje i tolerancije čime time neutraliziraju opasnost ponavljanja sukoba", objasnili su iz organizacije Kenova? festivala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara