Kia Sport Concept – senzacija u Parizu

Kia Sport Concept – senzacija u Parizu

U POPLAVI noviteta koji su prodefilirali auto-salonom u Parizu istaknula se Kia prikazavši vrlo zanimljiv koncept. Studija sportskog automobila je u poodmakloj fazi, pa se serijski model može očekivati već početkom 2006. godine.

Sportski nastrojen koncept je najava budućeg modela kojim će se korejski proizvođač pokušati tržišno ozbiljnije uključiti u B segment. Najnoviji kompakt na tržišta diljem Europe stiže već idućeg proljeća, a do tada nam preostaje da svu pažnju posvetimo žutom projektilu.

Korejski adut u potpunosti odgovara na zahtjeve tržišta i čini odličnu konkurenciju najnovijim modelima kao što su sportske inačice Opel Astre i VW Golfa. U studiju je ugrađen dvolitreni benzinac koji uz pomoć turbo-punjača razvija okruglih 200 KS. Snaga se prenosi (nažalost) samo na prednje kotače, dok sportske aspiracije donekle prigušuje pet-stupanjska automatika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dinamične linije sportskog koncepta naglašene su upotrebom standardnih rješenja. Masivni odbojnici s brojnim otvorima pružaju se gotovo do tla, a prostor ispod lukova blatobrana u potpunosti ispunjavaju poveći 18-inčni kotači. Tu je još neizostavni sportski ispušni sustav s centralno postavljenim završetkom u obliku dvije cijevi integrirane u odbojnik. Po uzoru na WRC automobile, koncept se straga razmeće krovnim spojlerom, dok su na boku uočljivi otvori za hlađenje.

Kia Sport Concept Car broji u duljinu 4.150 mm, a u širinu 1.800 mm. Obilje prostora u unutrašnjosti obećava 2.500 mm međuosovinskog razmaka i čak 1.470 mm visine.Automobil je posebno zanimljiv iznutra. Cjelokupna unutrašnjost je presvučena kožom u efektnoj kombinaciji žute i sive boje. Atraktivnost podižu brojni detalji od poliranog metala, te centralni zaslon putem kojeg se opslužuje satelitska navigacija, DVD uređaj i klimatizacija.

"Dizajnerski tim iz Koreje je stvorio mladalački automobil stilski podređen europskom ukusu. Automobil cilja na određenu klijentelu, a to su aktivni Europljani u starosnoj dobi od 20 do 30 godina", rekao je Jean Charles Lievens, potpredsjednik Kia Motors Europe, prilikom predstavljanja atraktivne studije.

Prodaja nove Kie počinje u proljeće iduće godine kada će se na tržištu istovremeno pojaviti hatchback i limuzina. Karavanska izvedba zasada nije u planu. Što se pak tiče motora, sasvim je sigurno da će model biti dostupan u širokoj paleti motora, među kojima će biti posebno zanimljivi moderni dizelaši.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara