Kolekcionar platio rijetki novčić gotovo osam milijuna kuna, evo tko je na njemu

Kolekcionar platio rijetki novčić gotovo osam milijuna kuna, evo tko je na njemu
Foto: The Royal Mint/Guliver Image/Getty Images

RIJETKA kovanica s likom Eduarda VIII. iz 1937. godine prodana je privatnom kolekcionaru za 1,31 milijun američkih dolara, što je najskuplje prodan novčić ikada.

Novčić je jedan od šest koje je izradila kraljevska kovnica kad je Eduard postao kralj 1936. i trebala se masovno proizvoditi od 1. siječnja 1937.

Međutim, on je abdicirao 1936. kako bi se oženio rastavljenom Wallis Simpson pa je proizvodnja prekinuta, a kovanice s njegovim likom nikad nisu ušle u širu uporabu.

Eduard VIII. ustrajao je na tome da mu na portretu bude samo lijevi profil koji mu je bio draži, prekidajući s tradicijom da se novom monarhu prikazuje suprotni profil od prethodnika.

Djelatnici kraljevske kovnice smatraju da je to učinio jer je htio pokazati razdjeljak.

Kraljevski novčić tip je zlatne kovanice s kraljevskim likom u vrijednosti jedne funte. Više nije u upotrebi, no još uvijek je prihvaćen kao zakonito sredstvo plaćanja  u Velikoj Britaniji.

Iskovan od 22-karatnog zlata, nešto je manji i lakši od moderne kovanice, promjer mu je 22 milimetra, a teži 7,98 grama.

"Engleski zlatni novac s likom Eduarda VIII. jedan je od najrjeđih i za kolekcionare najželjenijih novčića u svijetu pa nije iznenađenje da je postavljen novi rekord za britanske kovanice", rekla je Rebecca Morgan, voditeljica kolekcije u 1100 godina staroj kraljevskoj kovnici.

Od šest originalnih komada, četiri su u muzejima i ustanovama, a dva su završila u rukama privatnih kolekcionara.

Za njih se nije znalo do 1970. jer su bili pod ključem i na njih se nije gledalo kao da su dio muzejske zbirke kraljevske kovnice, zbog osjetljivosti Eduardove abdikacije.

Kraljevska kovnica novčić je dobavila od američkog kolekcionara, vratila ga u Veliku Britaniju i prodala novome kupcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara