Korisnici iPhonea zabrinuti: FBI bi mogao hakirati telefone bez pomoći Applea

Korisnici iPhonea zabrinuti: FBI bi mogao hakirati telefone bez pomoći Applea

Screenshot: YouTube

SUDSKO saslušanje čija je svrha bila prisiliti Apple da kompromitira svoj sustav zaštite, otkazano je na zahtjev federalnih vlasti koje su javnosti otkrile da su možda pronašle način kako da provale u telefon Syeda Farooka koji je u prosincu sudjelovao u napadima u San Bernardinu u kojima je život izgubilo 14 osoba.

U sudskim dokumentima stoji da je "netko izvana" pokazao FBI-ju način na koji je moguće otključati Farookov iPhone, a kako bi otkrili je li to moguće, zatražili su da im sud omogući odgodu do 5. travnja.

U slučaju da se metoda pokaže učinkovitom, "neće im biti potrebna asistencija Applea".

Apple se nije usprotivio, a vlada je kontaktirala Apple nekoliko sati nakon što je završila prezentacija njihovog novog uređaja.

Brojna pitanja

Zanimljivo je spomenuti i da se Tim Cook upravo na prezentaciji u Cupertinu ponovno osvrnuo na zahtjev FBI-ja rekavši da Apple neće bježati od svojih odgovornosti.

Podsjetimo, tvrtka je još u veljači jasno dala do znanja da "ovo nije pitanje samo jednog iPhonea" te da FBI pravosuđe koristi kao oružje kojim želi "prisiliti tvrtke poput Applea da potkopaju temeljne interese sigurnosti i zaštite privatnog života stotine milijuna ljudi diljem planeta".

Sve ovo otvara niz pitanja jer ako je vlada uistinu pronašla način kako provaliti u uređaj bez Appleove pomoći, imaju li obavezu otkriti i o kakvom je sigurnosnom propustu riječ? Appleovi odvjetnici tvrde da bi to svakako zahtijevali od te da bi Apple već sljedećom zakrpom uklonio eventualni propust.

Magični "GovtOS"

Slučajem su se dosad pozabavili mnogi vodeći sigurnosni stručnjaci pa čak i Edward Snowden te ustvrdili da postoji način da upadnu u telefon te da pritom ne ugroze privatnost svih korisnika, a radi se o stvaranju softvera koji Apple pogrdno naziva "GovtOS".

Radilo bi se o softveru uz pomoć kojeg bi ušli u Farookov telefon, a koji bi FBI koristio samo jednom. Apple je to odbio uz objašnjenje da bi to ugrozilo sigurnost svih uređaja.

Inače, vlada je u proteklih mjesec dana nebrojeno puta isticala da je pomoć Applea jedini način, a mnogi se pitaju što se promijenilo u posljednjih 48 sati. Vlasti tvrde da je "globalni publicitet" urodio plodom i da se pojavila "treća strana" koja bi mogla imati potrebna znanja da provali u uređaj.

U razgovoru s novinarima, odvjetnici koji zastupaju Apple izjavili su da nisu upoznati s metodom kojom bi se zaobišla zaštita, ali ističu i da bi moglo biti problematično ako FBI uspije u svom naumu i na kraju Appleu ne otkrije kako im je to pošlo za rukom.

Takav bi ishod predstavljao golem problem za sve korisnike Appleovih uređaja.

Nesposobni ili lažljivci?

Mnogi su slučaj protumačili kao dokaz da FBI nema potrebna znanja o digitalnoj forenzici i još važnije, da nemaju vlastite stručnjake već su prisiljeni oslanjati se na vanjsku pomoć.

FBI pak naglašava da su pomoć Applea od samog početka tražili kao krajnje rješenje jer njihova su nastojanja da hakiraju uređaj do tog trenutka bila bezuspješna. Jesu li u međuvremenu tražili vanjske suradnike ili su im oni sami pristupili, nije poznato.

"Iz ovog bi se dalo zaključiti da FBI, ili ne razumije tehnologiju, ili da nam nisu govorili istinu kad su tvrdili da Apple jedini može ući u telefon. Obje su opcije uznemirujuće", govori Alex Abdo, odvjetnik ACLU-a (American Civil Liberties Union) koji je podržao Apple.

I dok Apple uživa podršku tehnološkog sektora i brojnih zagovornika građanskih sloboda, drugi im zamjeraju kočenje istrage od vitalnog značenja za nacionalnu sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara