Kremlj se smilovao: Rusi će ipak moći gledati "South Park"

Kremlj se smilovao: Rusi će ipak moći gledati "South Park"

RUSKI fanovi "South Parka" će ipak biti u prilici gledati svoju omiljenu seriju, nakon što su vlasti odlučile da ne ugase TV-postaju koja ju je bila prikazivala.

Federalna komisija za javne natječaje na polju telekomunikacija je, suprotno očekivanjima i zahtjevu federalnog tužiteljstva, jednoglasno preporučila da se obnovi licenca TV-postaja 2X2. Zahtjev za ukidanje licence je poslan na osnovu prijave

koju je podnijela Ruska unija kršćana evangelika navodeći kako se epizodi "Mr. Hankey's Christmas Special" vrijeđaju vjerski osjećaji kršćana i muslimana te tako krše ruski zakoni o suzbijanju vjerske mržnje.

Nakon odluke tužiteljstva da pokrene postupak, Pavel Tarakanov, predsjednik odbora Državne dume za mladež, sugerirao je da se frekvencija preda TV-kanalu posvećenom "promicanju vladine politike prema mladima".

Od toga, barem zasad, neće biti ništa. Roman Sarkisov, direktor postaje, izjavio je kako je preporuka došla nakon što je pristao da 2x2 osim popularnih američkih animiranih serija u svoj program ubaci i igrane filmove i druge sadržaje. 2x2 je, inače, osnovana 1989. godine u Moskvi kao prva privatna TV-postaja na području tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Zašto se Kremlj predomislio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O razlozima zbog kojih se Putinova vlada odlučila smilovati fanovima Stana, Cartmana i ostatka družine se dosta špekulira među zapadnim promatračima ruskih zbivanja. Libertarijanski časopis Reason navodi kako je Kremlj bio zasut peticijama s desetinama tisuća potpisa, kao i da su na ulice izašle stotine prosvjednika tražeći da se kanal s njihovom omiljenom serijom očuva na životu. Putin, poznat po čvrstoj ruci i neobaziranju na kritike od strane sve manje i beznačajnije prozapadne liberalne oporbe, navodno je bio zabrinut da bi ukidanje popularne zabave moglo izazvati daleko šire nezadovoljstvo.

U blogosferi su se, pak, pojavile tvrdnje da je afera posljedica sukoba između Vladimira Potanina, jednog od najpoznatijih ruskih oligarha s njegovim dugogodišnjim poslovnim partnerom, oligarhom Mihailom Prohorovim. Popularni 2x2 je jedan od dragulja u kruni koju čini Interros, 60 milijarda dolara vrijedan koncern oko čije podjele se Potanin i Prohorov spore od siječnja ove godine.

Na kraju se pojavila i teorija zavjere kako je cijelu priču o cenzuri i "South Parku" izrežirao sam Putin kako bi se pokazao velikodušan, odnosno u javnosti kompromitirao protestantske vjerske zajednice, koje se u Rusiji često gleda kao paravan za američku i zapadnu subverzivnu aktivnost.

Bilo kako bilo, ruski gledatelji će moći uživati u "South Parku". Direktor Sarkisov je obećao da će TV-serija Matta Stonea i Trey Parkera ostati na redovnom programu, s jedinim izuzetkom sporne epizode "čiji će se status naknadno razmotriti".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara