Krila oluje osvojila nagradu za najbolji nastup na britanskom zračnom spektaklu

Krila oluje osvojila nagradu za najbolji nastup na britanskom zračnom spektaklu

Foto: Press Association/PIXSELL 

AKROBATSKA grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Krila Oluje nastupila je na međunarodnom vojnom aeromitingu Royal International Air Tattoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi Fairford u Velikoj Britaniji i osvojila nagradu za najbolji nastup.

Krila Oluje osvojila su mač kralja Huseina koji je bio dugogodišnji pokrovitelj ove nagrade.

Organizator natjecanja istaknuo je da se nagrada King Hussein Memorial Sword dodjeljuje za izrazito precizan i atraktivan program s nikad viđenim manevrima izvedenim u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanjem HRZ i PZO na RIAT-u Republika Hrvatska postala je 56-ta država čije se ratno zrakoplovstvo predstavilo na ovoj prestižnoj manifestaciji.
Ovogodišnji RIAT je protekao u znaku prvog međunarodnog nastupa Lockheed Martin F-35B Lightning II. Privukao je 153.000 gledatelja, a među uzvanicima uz visoke dužnosnike i članove kraljevske obitelji bilo je i 36 zapovjednika ratnih zrakoplovstava iz cijelog svijeta. U letačkom i statičkom programu aeromitinga sudjelovalo je 230 zrakoplova iz sastava 24 svjetskih ratna zrakoplovstva. U organizaciji je sudjelovalo i preko 2000 volontera.

Ova prestižna zrakoplovna manifestacija održava se od 1971. godine i zahvaljujući čak 535 zrakoplova u svom programu 2003. godine uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, te se smatra najvećim svjetskim vojnim aeromitingom, zbog velikog broja sudionika koji su u pravilu iz sastava svjetskih ratnih zrakoplovstava, s rijetkim civilnim sudionicima u letačkom programu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara