Krvavi dijamant - idealno ostvarenje za hrvatske celebrityje

Potresna priča u filmu se zbiva 1999. godine, usred građanskog rata gdje paravojne snage u jednakoj mjeri kao i vlada traže prevlast nad unosnom sirovinom, a najveću cijenu svojim životima plaćaju sami stanovnici.

Sukobi u Sierra Leoneu trajali su više od desetljeća. Pobunjenicima su dijamanti služili za kupnju oružja s kojim će se oduprijeti vladinim snagama, dok je vlada u zajedničkoj misiji sa zapadnoeuropskih biznismenima težila za lakom zaradom. Sela su razarana, obitelji smaknute, a muška djeca na silu se odvođena u rudnike dijamanata gdje su pretrpjeli mučna zlostavljanja, prije nego što su pobunjenici od njih napravili prave ratnike ispranog mozga, spremne da jednog dana po potrebi pucaju i na vlastite roditelje.

Kroz glavne likove ispričana je priča troje ljudi od kojih je svaki u potrazi za svojim idealom; Leonardo di Caprio kao krijumčar u stalnom dosluhu s vladom traga za prekrasnim ružičastim dijamantom, Djimon Hounsou koji tijekom krvavog rat traži slobodu za sebe i svoju obitelj, te Jennifer Connelly u ulozi novinarke, u opasnoj potrazi za istinom.

Premda film vrlo zorno prikazuje ratne strahote i nezamislivu bijedu u zemlji bogatoj prirodnim sirovinama, situacija u stvarnosti uvelike je dramatičnija. I danas jedan dio dijamantne industrije otpada na krvave dijamante, premda je 40 svjetskih zemalja zakonom zabranilo uvoz dragocjenosti iz ratom zahvaćenih područja.

Više od četvrtine najmlađe djece u državi Sierra Leone umrijet će prije svoje pete godine. Stanovnici i mnogobrojne libijske izbjeglice preživljavaju isključivo zahvaljujući humanitarnim misijama UNHCR-a i UNICEFA, koji su potpomogli promociju ovog hvale vrijednog filma.

Hrvatska premijera Krvavog dijamanta u zagrebački Kaptol Centar privukla je mnoga poznata lica; od Bojane Gregorić, jakih snaga Dinama, RTL-ovog voditeljskog trojca te Brune Kovačevića. Reakcije nakon filma bile su većinom jednake.

"Nikada ne bih kupio dijamant zbog kojeg je netko platio svojim životom. Tragično je što se djeci radi pred očima čitavog svijeta." - kratak je i jasan bio Zoran Mamić.

D.R.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara