Kujica Frida, simbol nade Meksikanaca, nakon 10 godina ide u zasluženu mirovinu

Kujica Frida, simbol nade Meksikanaca, nakon 10 godina ide u zasluženu mirovinu
Screenshot: YouTube

KUJICA FRIDA, ženka labrador-retrivera, otišla je "u mirovinu" iz meksičke spasilačke službe, a svjetsku je slavu stekla tražeći preživjele u ruševinama nakon potresa koji je glavni grad pogodio 2017.

Ratna mornarica Meksika na posebnoj je svečanosti Fridi poklonila posebnu igračku da joj "mirovina" bude ispunjenija, piše meksički Metro. 

Frida će u tekućoj godini napuniti gotovo deset godina punopravnog članstva u meksičkoj spasilačkoj službi, a napunila je i 70 psećih godina. 

Postala je simbol nade Meksikanaca koji su strepili čekajući pronalazak preživjelih nakon potresa 19. rujna 2017., kada je poginulo više od 300 ljudi. Frida je tijekom svoje spasilačke karijere pronašla 12 preživjelih i 41 tijelo. Sudjelovala je u dvije međunarodne misije, nakon potresa na Haitiju i u Ekvadoru. 

Po podacima Ministarstva ratne mornarice, preko 10 godina sudjelovala je u spašavanju unesrećenih s 53 klizišta i urušena zdanja. 

Popularna labradorica u Meksiku je postala nadahnuće za izradu raznih igračaka, privjesaka za ključeve, memova i animacija. Čak je i Twitter aktivirao poseban emotikon s njezinom slikom, na kojoj je Frida prikazana s posebnim zaštitnim naočalama i s meksičkom zastavom.

Godine 2018. meksička država Puebla podigla je kip koji prikazuje Fridu i njezina trenera Israela Aruza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara