LA Times: Bono Vox treba doći na čelo Svjetske banke

Može li jedina osoba na svijetu dosad nominirana za Oscara, Grammyja, Zlatni globus i Nobelovu nagradu za mir preuzeti čelno mjesto Svjetske banke? Prema mišljenju LA Timesa, može i treba.

Taj je ugledni list, naime, cijeli svoj uvodnik u petak sasvim ozbiljno posvetio prijedlogu da se Bono Vox, frontmen irske rock grupe U2, imenuje na čelnu poziciju Svjetske banke.

Postojećem predsjedniku te novčarske institucije Jamesu Wolfesohnu mandat istječe u svibnju pa Sjedinjene Države, koje tu poziciju tradicionalno čuvaju za Amerikanca s velikim burzovnim iskustvom, žele da se njegov nasljednik odredi što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bono (44), koji je na nedavnoj dodjeli glazbenih nagrada Grammy na ruci nosio povez s natpisom "Učinite da siromaštvo postane povijest", posljednjih je godina strastveni zagovornik otpisa dugova zemljama trećeg svijeta. S bivšim je američkim ministrom financija Paulom O'Neillom također obišao pola Afrike u znak potpore naporima razvoja toga kontinenta.

Urednik LA Timesa Andres Martinez izjavio je da je prijedlog njegova lista sasvim ozbiljan. Bono, kao svjetski poznata zvijezda i relativno dobro potkovana u problematiku otpisa dugova, mogao bi natjerati bogate zemlje da ispune obećanja prema nerazvijenima, smatra Martinez.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara