Lajavoj Sharon doživotno zabranjen dolazak na filmski festival u Šangaj

ORGANIZATORI Međunarodnog filmskog festivala u Šangaju zabranili su dolazak američke glumice Sharon Stone i prikazivanje njezinih filmova zbog nepromišljenog komentara u kojem je prije nekoliko dana na crvenom tepihu najvažnijeg filmskog festivala na svijetu, onoga u Cannesu, za jednu hongkonšku televiziju rekla kako je Kina "ugnjetavanjem" Tibeta na sebe navukla zlu kob, te kako je upravo to razlog zašto je tu zemlju u svibnju ove godine pogodio katastrofalan potres u kojem je živote izgubilo preko 68 tisuća ljudi, dok su milijuni ostali bez svojih domova.

Iako se Sharon nekoliko puta javno ispričala za svoju izjavu naglasivši kako s Kinom u potpunosti suosjeća, šteta je već bila počinjena. Modna kuća Dior, kojoj je Stone bila zaštitno lice, pretrpjela je velike novčane gubitke jer su diljem Kine ukinute njihove reklame na kojima je bila Sharon. "Nismo imali izbora, morali smo je ukloniti iz Kine. Dior se zasad više ne bavi glumičinim statusom u svojoj kući, već saniranjem štete", rekao je glasnogovornik Diora, Tom Bernardin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako je modna kuća Dior Kina nekoliko puta u medije plasirala navodnu Sharoninu duboku ispriku, revoltirana glumica demantirala je takve tvrdnje. Stone kaže kako se nije ispričala i nema nikakvu namjeru ispričati za svoje riječi. "Moja je izjava doživljena kao nešto jako loše i ružno, no ja se neću ispričati zbog nečega što je izvađeno iz konteksta, pa prema tome nerealno i neistinito", rekla je Stone i iskoristila priliku da Dior kinu optuži za iskrivljavanje njezinih riječi i objavljivanje nepostojećih isprika koje su trebale popraviti nanesenu štetu.

Još jedno poniženje za 50-godišnju glumicu došlo je ovoga tjedna kada je organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Šangaju nisu uvrstili na ekskluzivan popis važnih gostiju. Iako je Sharon prošle godine uspješno odradila posao članice žirija na istom festivalu, ove se godine tamo ne smije pojaviti, a trajno je zabranjeno i prikazivanje njezinih filmova. "Sharon Stone sudjelovala je na prošlogodišnjem festivalu, no tada je prema nama bila prijateljski nastrojena, a sada smatramo kako bi trebala poštovati osjećaje kineskog naroda i pokazati suosjećanje za one koji su poginuli u strašnome potresu. Ove je godine zasigurno nećemo pozvati, no to nije sve: filmovi Sharon Stone nikada se više neće prikazivati na Šangajskom filmskom festivalu. Ponavljam, nikada više", izjavio je čelnik tog festivala, Tang Lijun.

K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara