Laži, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubojstva: Odrastanje u obitelji Fonda

Laži, nedostatak ljubavi i pokušaj samoubojstva: Odrastanje u obitelji Fonda
Foto: Press

IAKO će zidovi društvenih mreža ovih dana biti prepuni "RIP-ova" u sjećanje na legendarnog holivudskog glumca Petera Fondu, tužna činjenica je i to što ga velika većina gledatelja prepoznaje gotovo isključivo kao zvijezdu kultnog filma "Easy Rider". 

S točno 116 uloga iza sebe, Fonda je holivudska ikona, a osim glume, okušao se i kao redatelj, producent i scenarist (napisao je "Gole u sedlu"). 

Velika obitelj Fonda

Ovaj predvodnik pokreta "Novog Hollywooda" utabao je stazu za brojne filmaše koji su došli nakon njega. Od Martina Scorsesea pa sve do Quentina Tarantina, Fonda je ostavio neizbrisiv trag u najvećoj industriji zabave, a uzmemo li u obzir i činjenicu da dolazi iz nevjerojatne glumačke obitelji iz koje potječu i Henry, Jane i Bridget, prezime Fonda zauvijek će biti jedno od nezaobilaznih mjesta moderne pop kulture. 

Međutim, odrastanje u ovoj obitelji bilo je sve samo ne jednostavno, a o tome je Peter Fonda iscrpno pisao u svojoj biografiji "Don't Tell Dad".

Memoari započinju citatom vezanim za droge: "Često govorim o različitim ilegalnim drogama koje sam isprobao. O njima pričam ležerno, ali svjestan sam žrtava. Postoje ljudi koji će popušiti samo jedan džoint i upasti u ponor ovisnosti. Ja sam imao sreću. Nemam ovisničku narav. Mnogi imaju. Lako možete izgubiti sve". 

Ova njegova priča o drogama potaknuta je raspravom koju je imao sa svojom kćeri, glumicom Bridget Fonda, koja mu je jednom prilikom rekla da se boji da neće dugo živjeti ako se ne prestane drogirati. I prestao je. 

I premda je skidanje s droga bilo jednostavno, ono što ga je (dijelom) dovelo do droga rezultat je teškog odrastanja o kojem je mnogo puta pričao. 

Težak odnos s ocem

Peter je obožavao svog oca, legendarnog holivudskog velikana Henryja Fondu, no u isto vrijeme radilo se o emocionalno odsutnom čovjeku koji je sa sinom pošteno popričao tek nekoliko godina prije svoje smrti. Njihova komunikacija bila je toliko ograničena da je Peter tek godinama nakon smrti svoje majke Frances Ford Seymour (koju je obožavao) doznao da nije umrla od srčanog udara, već si je prerezala grkljan nakon povratka iz psihijatrijske ustanove. 

Frances je uvjerila liječnike u ustanovi da joj se stanje popravilo, vratila se kući i ubila se. Razloga je vjerojatno bilo više i Jane Fonda često je znala govoriti da je njezina majka oduvijek djelovala bolesno, ali jedan od većih razloga svakako je bio nesretan brak s Henryjem. 

"Mislim da se nikada nije trebala udati za mog oca. Nije bio dobar prema njoj. Varao ju je sa ženom koja je od mene bila starija samo sedam godina, zaljubio se u nju i to je bilo izuzetno teško razdoblje za moju majku. Sjećam se da smo sjedili za stolom, a suze su se slijevale niz njezino lice. Moja baka i brat bili su tamo. Pamtim da je nedugo nakon toga odvedena u bolnicu", ispričala je Jane. 

Drugi izvori dodatno pojašnjavaju razloge odlaska u bolnicu. Naime, u kolovozu 1949. Henry se zaljubio u 23 godina mlađu Susan Blanchard i otvoreno rekao Frances da želi razvod nakon "13 nesretnih godina braka", što je slomilo Frances i u konačnici je odvelo u smrt.  

Peter je s vremenom skupio hrabrosti da se suoči s ocem i pita ga zašto mu nikada nije rekao što se dogodilo s majkom. Učinio je to u trenutku kada ga je Henry učio voziti automobil. Henry je na to samo odgovorio: "Bolje pazi na cestu." 

Pokušaj samoubojstva

Smrt majke i emocionalno odsutan otac bili su previše za Petera koji se kao adolescent pokušao ubiti. Uzeo je pištolj i upucao se u trbuh. Bio je to istovremeno ozbiljan pokušaj da okonča svoj život, ali i način da privuče pažnju svog oca. Međutim, podbacio je u oba slučaja i s vremenom se pomirio s tim da će svoj odnos s ocem svesti na profesionalnu razinu. 

"Nikada nije pričao s nama. Zajedničke večere bile su hladna šutnja za stolom. Moj otac ljubav nam je pokazivao kroz ljutnju", rekao je Peter. 

Njegova sestra Jane također se teško nosila s nedostatkom očeve ljubavi pa je vrlo rano razvila anoreksiju i bulimiju. 

"Za takve probleme najčešće krive majke, ali u mom slučaju to je bio otac. Sramio me se i govorio mi da sam debela. Znala sam da me ne želi pored sebe jer sam ga sramotila. To je govorio ljudima. Čula sam stvari koje je govorio o mom tijelu i to me zauvijek promijenilo. Usput rečeno, sve njegove supruge patile su od poremećaja prehrane, uključujući i moju majku", prisjeća se Jane. 

Odnos s ocem negativno se odrazio i na Peterov bračni život. U svojoj je biografiji otvoreno priznao da su njegove brojne nevjere okončale njegov prvi brak. 

Povijest se ponavlja

No Peter je s godinama oprostio ocu i pokušao si objasniti zašto je bio hladan i odsutan. 

Jednom je prilikom rekao: "Obitelj moga oca bila je gomila vjerskih fanatika. Vjerovali su da je bol, bila ona duševna ili fizička, moguće izliječiti isključivo molitvom. Plakanje nije bilo dozvoljeno. Moj otac je bio sramežljiv čovjek i do trenutka njegove smrti, znali smo samo sedam priča o njemu. Bojao se snažnih emocija, a na pozornici je mogao činiti ono što nije mogao u životu jer na pozornici su mu dane riječi kojima je mogao izraziti osjećaje. Jednostavno nam nije bio dostupan. No nije nas tukao i dobro smo jeli."

Ipak, povijest se djelomično ponovila u Peterovom odnosu s njegovo dvoje djece iz tri braka: "Posao je utjecao na moj odnos s djecom, ali uvijek sam bio taktilan i pun ljubavi. Pomalo je smiješno to što sam najbolji odnos imao s posinkom Thomasom jer naš je odnos počeo kao prijateljski."

Teško je reći na koji se točno način odnos s ocem odrazio na njegovu karijeru, ali jedno je sigurno, oduvijek je bio u sjeni velikog Henryja Fonde. 

Iako je stvorio neke kultne filmove, nikada nije bio velika zvijezda kao njegova sestra, a njegov najveći hit karijere ostao je "Easy Rider", čiji je scenarij napisao s Dennisom Hopperom koji je većinu 90-ih proveo u uvjerenju da je izigran i da je njegov dio novca završio kod Petera. Vucarali su se po sudovima, Hopper je izgubio parnicu, a njihovo prijateljstvo više nikada nije bilo kao nekoć. 

Fonda je na kraju izjavio da možda nisu bili prijatelji, ali da mu Hopper pod stare dane barem više nije želio smrt. 

Peter Fonda preminuo je u svom domu u Los Angelesu 16. kolovoza u 80. godini. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara