LEGENDE SOULA NA 10. JAZZ FESTIVALU U NICI

Ovogodišnje "posebno izdanje" 10. jazz festivala u Nici okupit će legende soul glazbe kao što su Solomon Burke i Wilson Pickett, zvijezde reggaea Jimmyja Cliffa i Toots and the Maytals, kao i nekolicinu vrlo popularnih jazzista, uključujući Erika Truffaza. L

Festival će se održati od 22. do 29. srpnja, a podijeljen je u osam tematskih večeri, koje će predstaviti novosti u glavnim strujama crnačke glazbe.

"Odlučila sam se za tematske večeri, iako je takav program ovogodišnjeg festivala bilo teže organizirati", izjavila je Viviane Sicnasi, direktorica festivalskog programa.

Ona smatra da su tematske večeri također "prilika za okupljanje glazbenika i umjetnika koji dijele isti glazbeni stil, uz mogućnost otvaranja prema drugima".

Večer novog jazza, na kojoj će nastupiti pijanisti Jacky Terrasson i Franck Avitabile, pjevačica Diane Reeves i talijanski trubač Paolo Fresu održat će se na početku festivala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvaranje će pak obilježiti 50. obljetnica smrti ciganskog glazbenika Djanga Reinhardta, koja će okupiti gitariste kao što su Bireli Lagrene, trio Sud Sylvaina Luca NGuyena Lea te Raphaela Faysa, uz pratnju gudačkog orkestra opere u Nici.

Za Wilsona Picketta, Richieja Havensa i grupu Chic, koncerti u Nici bit će jedini koje će ovog ljeta održati u Francuskoj. Legende američkog crnačkog soula poput Solomona Burkea, grupe Kool and the Gang i Eddieja Floyda, zablistat će na večeri pod nazivom "So Soul", dok će se mitske ličnosti jamajkanskog reggaea u obličju Jimmyja Cliffa i Toots and the Maytals pojaviti na večeri nazvanoj "Afro-Carribean Gumbo".

Blues će biti dostojno predstavljen s Richiejem Havensom, "voodoo" doktorom pjevačem iz New Orleansa Dr. Johnom i Otisom Taylorom.

Zbog prošlogodišnjih kritika da je zanemarila jazz, Viviane Sicnasi je ove godine veliki dio programa ostavila za nove i elektronske oblike ove glazbe, koje će između ostalih izvoditi Erik Truffaz i Laurent de Wilde. World music zastupat će afrički Orchestra Baobab, kubanski duo Casa de la Prova, Brazilac Bebel Gilberto te malijski pjevač Salif Keita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara