Liječnici objasnili zašto više neće primati pacijente koji ne cijepe svoju djecu

Liječnici objasnili zašto više neće primati pacijente koji ne cijepe svoju djecu
Screenshot: Youtube/Bored Panda

RASPRAVA oko toga treba li ili ne treba cijepiti djecu ne jenjava. Čini se da o ovoj temi svatko ima nešto za reći od Jelene Karleuše do medicinskih stručnjaka, a roditelji se redovito prepucavaju na forumima i društvenim mrežama. 

Iako postoje brojni medicinski dokazi da je cijepljenje nužno kako bi se spriječile zarazne bolesti, neki roditelji i dalje odbijaju cijepiti svoju djecu. Neki su liječnici odustali od toga da im pokušaju objasniti važnost cijepljenja, te su preuzeli novu politiku. Oni, naime odbijaju liječiti pacijente koji odbijaju cijepljenje, piše Bored Panda. 

"Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu ne ugrožavaju samo njih, već i drugu djecu, osobito djecu u mojoj čekaonici", objasnio je doktor Charles Goodman zašto se odlučio ovako postaviti. Čini se da su i drugi liječnici odlučili izabrati isti način da svojim pacijentima daju do znanja kako je ovakvo ponašanje nedopustivo. Tako se internetom počela širiti fotografija poruke koju je jedan liječnik ostavio u svojoj čekaonici. 

"Više nećemo primati pacijente koji ne cijepe svoju djecu. Cijepit ćemo svakog tko se na to odluči, ali ako to ne učinite s 1. siječnjem 2019. ispisat ćemo vas s liste pacijenata. Potvrdu ćete dobiti kad pronađete novog liječnika. Temeljita znanstvena istraživanja pružaju gomilu dokaza o pozitivnom utjecaju cijepljenja. Snažno se protivimo odluci svakog roditelja koji ne želi cijepiti svoje dijete jer bi mu to bez sumnje bilo od koristi. Ako imate bilo kakva pitanja oko ovog pravila, slobodno se obratite našem osoblju", piše u objavi. 

Drugi je liječnik roditeljima uputio puno osobniju poruku. 

"Ako ne cijepite svoju djecu, činite ih ranjivima za cijeli život. Ako vam kći dobije rubeolu kad zatrudni, kako ćete joj objasniti da ste ju svjesno izložili tom riziku? Što ćete joj reći kad dobije rak grlića maternice jer ste vi odlučili da joj ne treba cjepivo? Što ćete reći sinu kad vam priopći da ne može imati djecu zbog zaušnjaka koji je dobio kao tinejdžer? Što ćete reći kad gripom zarazi baku? Kako ćete mu objasniti da se ona nikad neće vratiti iz bolnice? Hoćete li mu reći da niste mislili da je ova bolest tako opasna? Da ste mislili da će vaša organska, kod kuće pripremljena hrana biti dovoljna da ih zaštiti? Hoćete li im reći da vam je žao?", napisao je on. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara