Liječnik kao uzrok za porast krvnog tlaka

NEKIMA tlak poraste već od samog pogleda na liječnika, i to nije ništa neobično, dapače taj se fenomen javlja kod otprilike 25 posto pacijenata, tvrde medicinski istraživači.

Naime, iz svakodnevne je liječničke prakse poznato da nekim pacijentima tlak raste upravo tijekom mjerenja, odnosno pri samom susretu s liječnikom, pa se to u na već internacionalnom engleskom jeziku naziva "white coat hypertension" ili, u nešto slobodnijem ponašenju - "hipertenzija bijele kute".

Na Svjetskom nefrološkom kongresu, održanom početkom ljeta u Berlinu, veliku je pozornost izazvalo izvješće istraživača s Medicinskog fakulteta u Ankari upravo o ovom "bjelokutnom" uzroku porasta tlaka, piše dr. Ingrid Marton u osvrtu pod nazivom "Porast krvnog tlaka pri susretu s liječnikom i nije tako bezazlen" objavljenom u Liječničkim Novinama. Od 78 ispitanika, kod njih 27 ustanovljen je porast tlaka pri susretu s liječnikom.

Dosad su se uzroci visokom tlaku tražili na svim mogućim stranama, osim na liječničkoj da bi najzad i liječnici postali "krivcima" za visok tlak. Možda bi trebalo provesti i obrnuti opit - mjeriti liječnicima tlak pri susretu s pacijentima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara