London, glavna europska turistička meta

London, glavna europska turistička meta
LONDON je najveće turističko središte, ispred Pariza, a Francuzi su među najčešćim posjetiteljima britanske prijestolnice, tvrdi se u najnovijoj studiji istraživačke agencije Mintel, objavljenoj u petak.

"Povijesno bogatstvo Londona uz neke nove uzbudljive zanimljivosti i dalje privlači turiste, ističe britanska tvrtka za istraživanje tržišta Mintel.

Muzej suvremene umjetnosti Tate Modern i veliki londonski kotač London Eye "najveći su uspjesi među projektima koji su trebali obilježiti početak novog tisućljeća", tvrdi Mintel koji se uz to poziva na popularnost British Museuma i National Gallery čiji je ulaz besplatan.

"Gradu je golemu korist donijelo nedavno otvaranje jeftinih zrakoplovnih linija kojima se povezao s novim europskim gradovima", dodaje Mintel.

Godine 2002. London je posjetilo 11,6 milijuna stranaca, dok je Pariz privukao tek oko devet milijuna. Čini se da je lani London zadržao naslov najvećeg turističkog grada u Europi, s još većim brojem posjetitelja nego u 2002., a na tom bi mjestu trebao ostati i u 2004., ocjenjuje Mintel.

Francuzi su, iza Amerikanaca, najbrojniji posjetitelji britanske prijestolnice, ističe agencija za istraživanje. Godine 2002. London je ugostio 2,5 milijuna Amerikanaca i više od milijun Francuza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pariz, drugi europski grad po broju turista, privlači posjetitelje ponajviše zabavnim parkom Eurodisney u njegovoj okolici, za kojim dolaze katedrala Notre Dame, crkva Sacre Coeur na Montmartreu i Eiffelov toranj.

Amsterdam, Rim i Dublin među najposjećenijim su europskim gradovima, kaže Mintel. Tallinn (Estonija), Stockholm, Budimpešta, Lisabon i Dubrovnik sve su popularnija odredišta.

Pariz je naknadno pobio istraživanje Mintela i ustvrdio da je u 2002. bio svjetsko turističko središte s petnaest milijuna stranih turista. "Brojka od 9 milijuna turista odnosi se samo na dolazak stranaca u službeno registrirane hotele", ustvrdio je u priopćenju pariški Ured za turizam.

"Ukupni broj stranih turista u Parizu u 2002. je petnaest milijuna, čemu treba pridodati jedanaest milijuna francuskih posjetitelja, što ukupno čini 26 milijuna", dodao je Ured.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara