Magazin "Uncut" objavio izbor najboljih albuma i filmova godine

UGLEDNI britanski magazin "Uncut" za najbolji album u 2003. izabrao je "The Wind" pokojnog američkog kantautora Warrena Zevona, dok je najboljim filmom proglasio "Cidade de Deus" brazilskog redatelja Fernanda Meirellesa.

"The Wind" je Warren Zevon snimio znajući da je smrtno bolestan, a preminuo je od raka pluća odmah nakon objavljivanja albuma na kojem uz ostale gostuju Bruce Springsteen, Ry Cooder, Tom Petty, Emmylou Harris.

Na listi najboljih albuma slijede "Stumble Into Grace" country veteranke Emmylou Harris i "Hobo Sapiens" Johna Calea, jednog od osnivača legendarne njujorške grupe Velvet Underground.

Na četvrtom mjestu je "Regard The End" bostonskih "Willard Grant Conspiracy" koji su taj album na rasprodanom koncertu predstavili ove godine i u zagrebačkom klubu KSET.

Slijede Robert Wyatt s "Cuckoland", Josh Rouse s "1972", "Hamell On Trail" s "Tough Love", "Four Tet" s "Rounds", Paul Westerberg s "Come Feel Me Tremble", te, na desetom mjestu, "Tahiti 80" s albumom "Wallpaper For The Soul".

Pokojni Joe Strummer i njegovi "Mescalerosi" zauzeli su 11. mjesto s pločom "Streetcore", a od poznatijih izvođača na listi 60 najboljih našli su se albumi Kraftwerka (12. mjesto), Fleetwood Maca (20), White Stripesa (23), Radioheada (26), Davida Bowiea (27), Neila Younga (36), Johnnyja Casha (43), Strokesa (45).

Na popisu najboljih filmova godine "Uncutovi" urednici su iza filma "Cidade de Deus" na drugo mjesto uvrstili "Kill Bill" Quentina Tarantina, a na treće "Adaptation" Spikea Jonzea. Slijede "Lilya 4-Ever" Lukasa Moodyssona, "Pianist" Romana Polanskog, "Far From Heaven" Todda Haynesa, "About Schmidt" Alexandera Paynea.

Na sedmom mjestu je film Martina Scorsesea "Gangs Of New York", na osmom "Secretary" Stevena Shainberga a na desetom "Mystic River" Clinta Eastwooda.

Za najbolje filmsko DVD izdanje godine Uncut je izabrao "Once Upon A Time In America" Sergia Leonea, a najbolji glazbeni DVD je "Four Flicks" Rolling Stonesa.

Za najbolju knjigu koja se bavi glazbom proglašena je "The Peoples Music" Iana MacDonalda, a najbolja knjiga o filmu je "Searching For John Ford", dok je a u kategoriji fikcije knjigom godine izabrana "Drop City" T.C. Boylea.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara