Marsovi polovi prepuni smrznute vode

Marsovi polovi prepuni smrznute vode
MARSOVI polovi prepuni su smrznute vode zarobljene ispod kore ´suhog leda´ smrznutog ugljičnog dioksida ali to nije nužno dobra vijest za posjetitelja sa Zemlje koji želi popiti čašu vode, izvijestili su znanstvenici.

Znanstvenici su rekli da nema dokaza o postojanju tekuće vode na Marsu, što je već više od stoljeća cilj potrage astronoma, još otkad su na tom planetu primijećeni navodni kanali koji su potaknuli potragu za inteligentnim životom na Marsu.

Navodne indicije o postojanju površinskih voda, uključujući reljefne značajke koje podsjećaju na kanale i riječne doline, sugeriraju da je Crveni planet nekad bio dovoljno vlažan i topao za mogući nastanak života poput onog na Zemlji.

Međutim, novi nalazi objavljeni u novom broju časopisa Science, pokazali su da, premda na Marsu postoji dovoljno smrznute vode, na tom planetu nema ni približno dovoljno ugljičnog dioksida da bi se planet dostatno zagrijao kako bi na njemu bilo tekuće vode.

´Posve sigurno nema tekuće vode´, rekao je znanstvenik Shane Byrne s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Postoji samo 3 kilometara debeo ledeni pokrov, poput Grenlanda na Zemlji´, dodao je Byrne.

Astronomi su desetljećima mislili da na Marsovu južnom polu ima mnogo ugljičnog dioksida, za razliku od sjevernog pola gdje ga ima samo u tragovima.

Nove termalne snimke koje su načinile NASA-ine letjelice Mars Global Surveyor i Mars Odyssey pokazale su da na oba pola ima dosta smrznute vode, ali ne i smrznutog ugljičnog dioksida.

Znanstvenici su rekli da sloj smrznute vode počinje već osam metara ispod površine kore ´suhog leda´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara