Maslinovim uljem protiv raka kože

DJEVIČANSKO maslinovo ulje koje se na kožu nanosi nakon sunčanja može zaštititi od raka kože, upozorava se u časopisu New Scientist, iako su otprilike tako nešto znale, ako ne sve naše bake, ali svakako one što su svoj vijek proživjele uz naš plavi Jadran.

Istraživači s medicinskog fakulteta Sveučilišta Kobe u Japanu, otkrili su da ulje usporava rast tumora pokusnih miševa. Tumora je u takvih miševa bilo manje i bili su manji. Eto što radi maslinovo ulje. Glavni istraživač Masamitsu Ichihashi sa suradnicima ispitivao je djelovanje maslinovog ulja na miševima bez dlake koje su triput tjedno stavljali u solarij. Pet minuta nakon "sunčanja" dijelu miševa je u kožu utrljano maslinovo ulje. U mazanih miševa tumori su se pojavili šest tjedana kasnije no u nemazanih miševa. Japanski istraživači napominju da maslinovo ulje nije krema za sunčanje, ali da utrljavanje maslinovog ulja u kožu nakon sunčanja može zaštiti kožu. Naime, maslinovo je ulje veliki izvor antioksidanata koji štite od oštećenja kože koja nastaju uslijed ultravioletnog zračenja.

Ono na što su japanski znanstvenici potrošili vreće novaca i miševa, naš narod uz plavi Jadran zna od pamtivjeka. Još kad naš čovjek čuje da se maslinovo ulje troši na miševe?!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara