Massive Attack oduševili usijani Zagreb

OVIH dana u Zagrebu vladaju nesnosne vrućine, grad je pust jer se svatko s imalo razuma (i nešto novaca) već otišao hladiti na more. No, ipak se isplatilo vratiti na zasad najimpresivniji koncertni događaj sezone, moćni Massive Attack.

Pioniri trip hopa po prvotnom planu trebali su nastupiti u impozantnoj pulskoj Areni, što bi vjerojatno bio i bolji prostor za spektakl koji su nam jučer na zagrebačkoj Šalati priredili ovi vrsni kreativci.

Budući da je iz perspektive gledatelja udaljenog neka tri metra od pozornice teško procijeniti koliko stotina (ili tisuća?) ljudi stoji iza vas, prebrojavanje posjetitelja jučerašnjeg spektakla ostavit ćemo nekom drugom. U krajnju ruku, oni koji su odabrali čari Jadrana umjesto ledeno hladnih i dubokih beatova bristolskog kolektiva mogu se samo posuti pepelom i žaliti do slijedeće prilike.

Urban & 4, koji su imali čast nastupiti prije bristolskih legendi, bili su izuzetno raspoloženi te kraćom serijom pjesama dobrano zagrijali publiku, koja je iznenađujuće dobro (obzirom da se ipak s ogromnim nestrpljenjem iščekivao nastup Massive Attacka) reagirala na nastup riječkog peterca. Urban & 4 jučerašnjim su nastupom u Zagrebu potvrdili da ipak ima hrvatskih rockera koji i bez intervencija skupih stranih producenata mogu zvučati kreativno i nadahnuto.

Oko 22:15 svjetla Šalate su se ugasila, a publika, već dobrano "nabrijana" polusatnim čekanjem nakon nastupa Urbana, dočekala je dugo očekivane goste onako kako i pristoji - gromoglasnim pljeskom. A tada je počela čarolija.

Besprijekoran razglas, u tančine razrađene video-projekcije, više od 10 savršeno pripremljenih glazbenika, pet glavnih vokala (tri muška, dva ženska), basevi koji zvuče kao da dolaze s dna Marijanske brazde...

Sve to je izazvalo potpuno oduševljenje zagrebačke publike nakon samo prve odsvirane pjesme, a ono nakon toga bila je samo nadogradnja savršenstva.

Koncertni materijal najviše se oslanjao na zadnji album "100th Window", ali nisu zaboravljeni ni moćni "Mezzanine" te genijalni prvijenac "Blue Lines".

Spiritus movens Massive Attacka, Robert "3D" del Naja, samouvjereno je upravljao spektaklom naoko hladnog izraza lica, ali kad je nakon par pjesama s albuma "100th Window" došlo vrijeme za "Angel", a Šalata jednim glasom zapjevala "Love you love you love you love you", Robertu se licem razlio osmijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Massive Attack uživo zvuče kao besprijekorno podmazana mašina, koja tutnji duboko i moćno, da bi u slijedećem trenutku dotakli nebeske vrhunce prekrasno nježnom "Teardrop".

Sijedi gitarist bristolskog kolektiva je u desetominutnoj izvedbi završne pjesme "Group Four" zvučao kao noćna mora Erica Claptona, a o ritam sekciji (elektronsko-analogna kombinacija) ne treba trošiti riječi - to je zaista trebalo čuti.

Robert del Naja nije puno govorio. Massive Attack svoje poruke ionako prenose glazbom, ali i izuzetno pažljivo osmišljenim video-programom, u sklopu kojeg su progovorili o neopravdanosti rata u Iraku, potrebi za mirom u svijetu, povezanosti svih živih bića na Zemlji... oni kojima je to bilo previše informacija mogli su samo zatvoriti oči i prepustiti se čaroliji zvuka.

Kompletan video-program bio je preveden na hrvatski, što je još jedan dokaz da Massive Attack nisu od onih koji omalovažavaju značaj nastupa u istočnoj Europi (poput mnogih drugih, da baš ne spominjemo imena).

Od trenutka završetka jedne pjesme do početka slijedeće, oduševljeni pljesak şa zagrebačke Šalate nije nimalo jenjavao, a izraz lica Roberta del Naje (ali i cijelog benda) dovoljno je govorio o sreći zbog tako dobrog dočeka.

Uz novije pjesme, Massive Attack odsvirali su dobar dio svojih najvećih hitova, pa su tako usijani zrak iznad Šalate parali zvukovi pjesama "Risingson", "Mezzanine", "Karmakoma", "Inertia Creeps", "Safe From Harm"...

Za bis su ostavljene nenadmašna "Unfinished Sympathy", te razarajuća "Group Four", nakon koje je kompletan kolektiv izašao na pozornicu te se usred opće euforije pozdravio sa Zagrebom riječima: "Thank you very much for making us feel so welcome!".

Ruku sklopljenih na prsima u znaku zahvalnosti članovi Massive Attacka oprostili su se od zagrebačke publike, a mi im samo možemo poželjeti puno sreće i pozvati ih da dođu ponovo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara