Matematičari otkrili najbolji način vezanja cipela

MATEMATIČARI su riješili problem s kojim se suočavaju generacije prvoškolaca kako najbolje zavezati cipelu.

Postoje milijuni različitih mogućnosti, ali i matematika pokazuje da su stoljeća ljudske prakse i učenja na pogreškama već sami odabrali najbolje obrasce, piše New Scientist.

Zanimljivo je da se način vezivanja kod kojega se koristi najmanja moguća količina vezica, tzv. ukrasno vezivanje u obliku leptir-kravate, obično viđa samo u izlozima prodavaonica.

Za dokazivanje najboljega načina vezivanja australski je stručnjak Burkard Polster sa sveučilišta u Melbourneu koristio kombinatornu matematiku.

Za izračunavanje količine sile koja vrši pritisak na cipele korištenjem različitih tehnika vezivanja poslužile su formule za opisivanje fizike kolotura. Za najbolje načine prepoznati su ujedno i najrasprostranjeniji - ´križni´ te ´ravni´.

Križni je način bio najbolji kod većeg broja kratkih rupica gdje je okomita distanca između njih mala, a vodoravna velika. Ravno vezivanje bilo je najučinkovitije kod dugih i prorijeđenih rupica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba su načina izračunavanja, ispisana na više od 30 stranica, temeljena na idealnoj cipeli. Matematički dokazi pritom zanemaruju određene otklone kao što je oštećenje koje vezica može načiniti na rupici.

Ipak, kod primjera idealne cipele, matematički dokazi pokrivaju svaki mogući obrazac vezivanja, a takvih je više od 400 milijuna na samo sedam pari rupica.

´Čak kad bi Bog nosio cipelu sa 100 rupica, ovaj bi način mogao izračunati najkraće i najčvršće vezivanje´, tvrdi Polster.

Međutim, u praksi ovi će dokazi, kako tvrdi, imati malo efekta.

´Malo je vjerojatno da će Nike preurediti način vezivanja na svojim tenisicama na temelju ovih kalkulacija´, kazao je Polster.

Tim više jer se većina ljudi, uključujući i samoga Polstera, odlučuje za križno vezivanje, ali ne zato što je jače, nego zato što je lagano i ne završava neujednačenom duljinom vezica kako se zna dogoditi kod pravocrtnog vezivanja. Ravno je pak često u uporabi u vojsci, ali samo zato što se u slučaju ozljede vezica može prerezati jednim potezom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara