Meghan Markle i princ Harry neće imati skrbništvo nad svojom djecom, evo i zašto

Meghan Markle i princ Harry neće imati skrbništvo nad svojom djecom, evo i zašto
Foto: Instagram

MEGHAN MARKLE i princ Harry neće imati skrbništvo nad svojom djecom, baš kao što nemaju ni vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea. Naime, skrbništvo nad malenim Georgeom,Charlotte i Louisom zakonski ima 92-godišnja Kraljica Elizabeta II.

Iako čak ni najvjerniji fanovi kraljevske obitelji to ne znaju, prema kraljevskim povjesničarima princ William i Kate Middleton nemaju zakonsko skrbništvo nad svojom djecom.

"Suverena ima legalno skrbništvo nad maloljetnim unucima", kazala je stručnjakinja za kraljevsku obitelj Marlene Koenig za news.com.au. "Tako je još od kralja Georgea (koji je vladao u ranim 1700-im), a zakon se nikad nije mijenjao. On je to napravio jer je imao jako loš odnos sa svojim sinom, budućim kraljem Georgeom II, pa je donesen taj zakon koji je značio da je kralj skrbnik svoje unučadi", dodala je.

Zakon je prije više od 300 godina, 1717. godine, donijelo 10 od 12 sudaca, koji su odlučili da se kraljeva "prava nadzora produžuju na unuke i praunuke, a to pravo kralju pripada čak i tijekom života oca djeteta".

Koenig, koja je napisala dvije knjige o povijesti britanske kraljevske obitelji, kao i brojne članke, kaže kako je zakon ponovo usvojen još jednom 1772. godine, kad je na vlasti bio kralj George III, a otad nikad nije bio mijenjan.

Zakon o skrbništvu još je uvijek aktualan, a u posljednjih nekoliko desetljeća utjecao je na način na koji članovi kraljevske obitelji odgajaju djecu, posebno kad je riječ o putovanju i edukaciji.

"Kad su princ Harry i William bili mali, princ Charles pitao je kraljicu mogu li djeca letjeti avionom u Škotsku, na što je kraljica rekla da mogu", kaže Koenig. "Tehnički, trebali su dozvolu za putovanje. Kraljica ima zadnju kad je riječ o takvim roditeljskim odlukama."

U slučaju kraljičine smrti skrbništvo Georgea, Charlotte i Louisa, ili bilo koje druge unučadi u palači, bit će preneseno na njihovog djeda princa Charlesa koji bi tad bio kralj.

Situacija će biti ista i s budućom djecom Vojvode i Vojvotkinje od Sussexa, princom Harryjem i Meghan Markle. Srećom, Koenig kaže kako palača ne "radi frku" oko tog zakona te sumnja da bi Charles, kojeg opisuje kao punog poštovanja prema sinovom roditeljstvu, ikad zasjenio bilo kakve bitne odluke.

"Razumije da djecu žele odgojiti privatno... Jedina stvari koju bi Charles mogao tražiti je još fotografija", našalila se Koenig.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara