Mercedes SL 600 – ultimativni roadster

Mercedes SL 600 – ultimativni roadster

MERCEDES će na predstojećem NAIAS-u u Detroitu predstaviti SL roadster u dosad najmoćnijoj izvedbi. Dvanaest cilindara, 5.5 litara obujma, 500 KS maksimalne snage, 800 Nm okretnog momenta karakteristike su od kojih se ledi krv u žilama.

Vrhunske performanse, luksuz i uglađenost, sve su to karakteristike SL klase. Potenciranjem tih značajki dolazi se do trona koji drži ovaj roadster u SL 600 izvedbi. Automobil, koji će svjetsku premijeru doživjeti u siječnju i to u srcu američke auto-industrije (Detroit) predstavlja sam vrhunac njemačke i svjetske umjetnosti gradnje automobila.

Izvedba, koja će na tronu zamijeniti SL 55 AMG izvana se neće bitno razlikovati. Pogled na stražnji kraj znalcima će biti dovoljan da vide razliku. Dok AMG izvedbu krase dva dupla završetka ispušnog sustava, SL 600 je obdaren s dva ovalna impresivnih dimenzija.

Čak i performanse ostaju podjednake. A one su itekako vrijedne spomena. Ubrzanje do 100 km/h traje 4,7 sekundi, maksimalna brzina ograničena je na 250 km/h, dok bi teoretski SL 600 mogao doseći granicu od 300 km/h.

Glavni krivac za ovako uvjerljive performanse je V12 benzinski motor, koji uz pomoćć dva kompresora razvija čak 368/500 kW/KS. Iako je AMG sa svojim V8 motorom dosegao čak 700 Nm okretnog momenta, V12 može bolje. Tehnološki dragulj isporučuje čak 800 Nm okretnog momenta i to u rasponu od 1.800 do 3.600 o/min. Tada i ne čudi što od 60 do 120 km/h ubrza za samo 4,9 sekundi. Koliko je to impresivan podatak najbolje govori činjenica da Porsche GT2 (3.6/462 KS) za međubrzanje od 8 0 do 120 km/h treba 4,7 sekunde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što i priliči jednom Mercedesu, i SL 600 karakterizira bogata oprema. Kombinacija vrhinske kože i plemenitog drva već je viđena na SL 500 izvedbi. Dojam u unutrašnjosti podižu V12 amblemi ušiveni na naslonjače za glavu.

COMAND sustav, PARKTRONIC pomoć pri parkiranju, bi-xenon svijetla i snažan audio-uređaj sa CD izmjenjivačem dio su serijske opreme. Izvana, SL 600 se od ostatka game distancira V12 oznakama na bočnim usisnicima za zrak i unikatnim alu-naplatcima promjera 18 inča između čijih krakova se sjaje kočiona kliješta u srebrnoj boji. 

Naravno, SL 600 je najblaže rečeno nakrcan mnoštvom modernih tehnoloških rješenja. Active Body Control (ABC) sustav stabilnosti, Sensotronic Brake Control (SBC™) elektro-hidrauliči kočnički sustav, automatska klima s novom generacijom senzora učiniti će vožnju ovim remek-djelom moderne tehnologije nezaboravnim.

Mercedes SL 600 na tržište dolazi u travnju iduće godine kada bi se trebao pojaviti i u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara