Mimohod škola sambe na karnevalu u Riju

Tisuće stanovnika Rija krenuli su prema "sambodromu" u središtu Rio de Janeira gdje će početi prva od dvije noći mimohoda četrnaest škola sambe, motiviranih istim ciljem: osvojiti naslov "Prvaka karnevala 2006".

Na prilazima sambodromu, aveniji dugoj 700 metara koju je projektirao arhitekt Oscar Niemeyer, nekoliko alegorijskih kola visokih i do 16 metara već je parkirano prema redosljedu prolaska mimohodom.

Sudionici koji dolaze i iz favela kao i iz rezidencijalnih četvrti odijevaju kostime i obavljaju zadnje pripreme za natjecanje koje predstavlja vrhunac svake karnevalske sezone u Rio de Janeiru pred završetak, na pepelnicu. Tijekom dviju noći, u nedjelju i u ponedjeljak od 21 sat po mjesnom vremenu, 50.000 osoba iz 14 škola predstaviti će se pred 70.000 gledatelja i žirijem.

Glumice iz tv-sapunica i manekenke natječu se svake godine za naslov "kraljice" škole sambe i mogućnost da pokažu svoje plesne vještine pred milijunima tv-gledatelja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sigurnost je mobilizirano 32.000 ljudi iz cijele zemlje.

Od 1990-ih je zbog sve viših troškova blještavih defilea, koje iznose između 1,5 i 3 milijuna dolara, škole sambe sve češće sponzoriraju privatna i državna poduzeća.

(Hina) xtm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara