Mira Furlan: Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji je bilo zrak koji smo disali

Mira Furlan: Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji je bilo zrak koji smo disali
YouTube

LEGENDARNI jugoslavenski film "Ljepota poroka" doživio je restauraciju te će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sljedeći tjedan u okviru projekta Vip Kinoteka. Glavna glumica filma Mira Furlan za beogradski "Danas" progovorila je o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su joj prekinuli karijeru u bivšoj Jugoslaviji.

"Ljepota poroka" prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi raditi u nudistički kamp. Film obiluje scenama golotinje, a prikazan je i seks utroje.

"Naši redatelji nisu znali što napraviti s glumicama, osim da ih skinu. Nisam sigurna je li itko i primijetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog i prostačkog seksualiziranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu", rekla je Mira, koja se u nekoliko puta skidala u kultnim jugoslavenskim filmovima.

Mira Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, budući da je za vrijeme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima kazala da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

"Seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo disali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi, inače se nije dalo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara