Mislite da pas maše repom kad je sretan? Pravo značenje govora tijela životinja

Mislite da pas maše repom kad je sretan? Pravo značenje govora tijela životinja
Foto: Instagram

KADA pas zareži i iskesi zube, sve je jasno. Ali što znači kada zamorac zaskviči ili kad mačka naćuli uši?

Kućni ljubimci naročito su popularni među djecom. Maze ih i vole. Ali neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti što im govorom tijela njihov ljubimac nastoji poručiti.  

Zamorci i zečevi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 2 boy buns (@skittles_and_sherbs) on

Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. "To je zbog toga što su paralizirani strahom, to je refleks", kaže Moira Gerlach iz njemačkog saveza za zaštitu životinja. 

Zečevi često spuste uši i stisnu se. "Oni ne uživaju u maženju, oni paničare", dodaje. 

Životinje koje su u prirodi lovina nastoje se što je više moguće pritajiti i ostati nepomični kako bi se skrili od predatora. Zato zamorce i zečeve nikada ne treba primati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sjesti na pod i promatrati ih u razini njihovih očiju. 

Zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče. To nipošto ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

Hrčci

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rainbow88 (@8_rainbow_8) on

Hrčke nikada ne treba davati djeci za igru. "Oni tijekom dana zapravo spavaju i ne vole da ih se dira", rekla je glasnogovornica njemačkog saveza veterinara Astrid Behr.

Ponekad će se pokušati i obraniti i ugristi. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi ljudi pokušavaju spavati.

Psi i mačke 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Animals (@animals_comedyy) on

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je sretan. Napet položaj tijela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, očiti su znakovi agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom je  pozitivno.  

Ako mačka giba svoj rep naprijed i natrag, to znači - ostavi me na miru, objašnjava Gerlach. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zjenica nedvojben znak da je životinja spremna za borbu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara